Ασφαλιστικό: Αλλαγές το φθινόπωρο στον υπολογισμό μισθών και συντάξεων

Παραμένουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως το 2027 – Αναθεώρηση πιθανόν το 2026 βάση του προσδόκιμου ζωής
PIXABAY

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ετήσιων συντάξεων από το 2025 βάσει του Δείκτη Μισθών της Ελληνιστικής Στατιστικής Αρχής αλλά δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 2027.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αλλάζει ο τρόπος παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης και αφορά συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των ετήσιων συντάξεων γίνεται από την 1/1/2025 με διαφορετικό τρόπο με βάσει τον δείκτη Μισθών της ΕΛΣΤΑΤ. Επιπλέον, θα υπάρξει δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων για έκδοση επικουρικής σύνταξης με 15ετία. Όμως, η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών αναμένεται να μειωθεί σε σύγκριση με σήμερα.

Το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας φέρεται να σχεδιάζει ευνοϊκότερο καθεστώς για τους δικαιούχους συντάξεων, χηρείας και γήρατος. Αυτή τη στιγμή με βάση το νομικό πλαίσιο που υπάρχει μετά την τριετία, χήρες και χήροι χάνουν την μισή σύνταξη, σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης.

Μέχρι στιγμής αυτό το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα αλλά αναμένεται να υπάρξει προσαρμογή. Ως προς το συγκεκριμένο θέμα το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας φαίνεται να εξετάζει δυο σενάρια, το ένα να επιλέγει ο δικαιούχος τη σύνταξη, που θα περικοπεί μετά την τριετία ή η περικοπή να αφορά μόνο στην εθνική σύνταξη και όχι στην αναλογική. Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις μιλούν για 32.000 νοικοκυριά, που θα κληθούν να επιστρέψουν συντάξεις, αν δεν αλλάξει κάτι, από το 2021 κι έπειτα.

Ευνοϊκότερη ωστόσο αναμένεται να είναι η ρύθμιση για όσους συνταξιούχους επιθυμούν να εργάζονται, οι οποίοι δεν θα πρέπει να διακόψουν την εργασία τους και να επαναπροσληφθούν, όπως ισχύει σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις