Βορειοηπειρώτες: Ποιοι μπορούν να λάβουν το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα – Τι δικαιολογητικά χρειάζονται – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Βορειοηπειρώτες 
PIXABAY

Είτε μένουν στην Ελλάδα είτε όχι, οι Βορειοηπειρώτες μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για το επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, αρκεί αυτό να αποδεικνύεται από τα δικαιολογητικά, ηλεκτρονικά ή δια ζώσης.

Η αίτηση υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά μέσα από τον σύνδεσμο: https://anasfalistoi-ellinikimeionotita.gr , είτε μέσω των Κέντρων Κοινότητας της περιοχής όπου διαμένουν μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εφόσον έχουν πρόσβαση στο gov.gr αυτό μπορεί να γίνει και μέσα απ΄αυτόν τον ιστότοπο.

Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση – Τι δικαιολογητικά χρειάζονται

Όλοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση, αρκεί να διαθέτουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή ΦΕΚ με την απόφαση πολιτογράφησής τους, μέχρι 31/12/2022 .

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

  • Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (θεωρημένο από Ελληνική δημόσια αρχή) ή ΦΕΚ στο οποίο έχει δημοσιευτεί η μέχρι 31/12/2022, απόφαση πολιτογράφησης
  • Πρόσφατο/η πιστοποιητικό/βεβαίωση από Αλβανικό φορέα για τη σύνταξη που παίρνετε (έκδοση εντός του τελευταίου εξαμήνου πριν την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης)
  • Εάν δεν υπάρχει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στην Ελλάδα, πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από την Αλβανία (έκδοση εντός του τελευταίου εξαμήνου πριν την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης)
  • Θεώρηση των δικαιολογητικών από Αλβανία
  • Για όσους διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία τα δικαιολογητικά πρέπει να εκδοθούν από Αλβανικό φορέα είτε ηλεκτρονικά μέσω του e-Αlbania και να είναι του τελευταίου εξαμήνου. Όμως, πρέπει να φέρουν την σφραγίδα apostille και πριν την υποβολή τους, να έχουν επίσημα μεταφραστεί.

Για όσους και όσες παίρνουν σύνταξη και επιδόματα

Αν κάποιος παίρνει επιδόματα ή σύνταξη από την Αλβανία τα ποσά αυτά θα αφαιρούνται από το επίδομα. Όμως, η αφαίρεση των ποσών ξεκινά πλέον πάνω από το ποσό των 387,90 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον τηλεφωνικό αριθμό 1555 ή να μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/epidomata/epidoma-koinonikes-alleleggues-anasphaliston-uperelikon-se-mele-tes-ellenikes-meionotetas-tes-albanias

Σχετικές ειδήσεις