Ηλεκτρικό ρεύμα: Πτώση από χθες στη χονδρεμπορική – Αναμένεται να πέσει κι άλλο

Η ελάχιστη τιμή της μεγαβατώρας έφτασε τα 69,5 ευρώ ενώ η μέγιστη τα 306 ευρώ - Χαμηλότερη τιμή όσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο
PIXABAY

Πτώση μετά το ράλι ανατιμήσεων στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια μέχρι τις 500 κιλοβατώρες, για τιμή άνω των 15 λεπτών ενώ χαμηλότερο αναμένεται να είναι το κόστος για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο.

Στον χώρο των πάροχων της ενέργειας ανακοινώθηκε από έναν ιδιωτικό όμιλο ότι θα απορροφήσει τους κραδασμούς στη χονδρεμπορική ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. Η τακτική αυτή δεν έχει ακολουθηθεί άλλη φορά, πλην της ΔΕΗ, στην οποία μειοψηφεί το ελληνικό Δημόσιο. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται όμως και από άλλους επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο της ενέργειας.

Πότε θα εξειδικευτούν ακριβώς τα μέτρα

Η ανακοίνωση της επιδότησης αναμένεται να υλοποιηθεί από πλευράς του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης μετά την 1η Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να έχουν γνώση οι φύλακες των τιμών και των πράσινων και των κίτρινων, κυμαινόμενων τιμολογίων.

Το κονδύλι που προβλέπεται για να εξισορροπήσει η αγορά είναι κοντά στα 80 έως 100 εκατ. ευρώ κι αναμένεται να καλυφθεί από το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο.

Παρόλα αυτά δυσαρεστημένοι είναι οι έχοντες μπλε τιμολόγια, τονίζοντας ότι εκείνοι εξαρχής πληρώνουν περισσότερα.

Στο ενεργειακό μείγμα πάντως, σύμφωνα με το energypress, το φυσικό αέριο έχει 37,4%, οι ΑΠΕ 33,4%, οι εισαγωγές 14,5%, τα υδροηλεκτρικά 5,4% και ο λιγνίτης 4,3% ενώ σήμερα καθώς κατεβαίνει η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές η ζήτηση αναμένεται να είναι μειωμένη.

Σχετικές ειδήσεις