Επίδομα ανεργίας: Οι δύο αλλαγές από Σεπτέμβριο και η «παγίδα»

Πώς θα διαμορφωθεί το επίδομα ανεργίας με τα νέα δεδομένα - Ποιοι ευνοούνται από τις νέες ρυθμίσεις
Unsplash

Σημαντικές αλλαγές για τους άνεργους έρχονται από το φθινόπωρο που αφορούν στο επίδομα ανεργίας, αλλά και στο εποχικό επίδομα τουρισμού.

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο, εισάγεται νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα ξεκινά υψηλότερα και θα μειώνεται σταδιακά, εξαρτώμενο από τον μισθό και τα έτη εργασίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, η ΚΥΑ που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας θα προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος τους πρώτους μήνες το οποίο θα μειώνεται σταδιακά ως κίνητρο στους άνεργους να επανενταχθούν συντομότερα στην αγορά εργασίας. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή πλαφόν στο ανώτατο ποσό που θα δίνεται, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στην περίοδο καταβολής τους που θα επεκταθεί στους 24 μήνες. Η έναρξη θα γίνεται με περίπου το 70% του τελευταίου μισθού, που σταδιακά και ανά τρίμηνο θα μειώνεται μέχρι να «κατέβει στα 509 ευρώ.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ και 6 έτη ασφάλισης σήμερα παίρνει επίδομα ανεργίας 509 ευρώ τον μήνα. Με τον νέο υπολογισμό θα παίρνει το α' τρίμηνο 700 ευρώ, το β' 650 ευρώ, το γ' τρίμηνο 600 ευρώ και το δ' 509 ευρώ, όπου και θα διατηρείται μέχρι τη συμπλήρωση του 24μήνου.

Παράλληλα, αλλαγή θα γίνει και στο εποχικό επίδομα με επικρατέστερο σενάριο να λαμβάνουν οι εποχικοί εργασόζμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό, έναν επιπλέον μισθό με τη λήξη της συμβασής τους, συνθήως στα τέλη Οκτωβρίου, διατηρώντας ταυτόχρονα επι τρίμηνο το επίδομα ανεργίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα αφορούν μόνο σε νέους άνεργους, οι οποίοι θα εγγραφούν μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, κι όχι στους υφιστάμενους.