Αυτό είναι το σχέδιο για φθηνή στέγη: Τι προβλέπουν και για ποιους τα δύο νέα προγράμματα
Έρχονται το «Σπίτι μου 2» και το «Κοινωνική Αντιπαροχή» - Τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις
Στην αντεπίθεση με δύο στεγαστικά προγράμματα βγαίνει η κυβέρνηση απέναντι στο στεγαστικό πρόβλημα, αποτέλεσμα ενός εκρηκτικού κοκτέιλ υψηλού κόστους δανεισμού, εκτόξευσης τιμών αγοράς, αλλά και ενοικίασης ακινήτων, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμοτητα.
Τα δύο προγράμματα που αναμένεται να αποτελέσουν και τον βασικό πυλώνα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, είναι το «Σπίτι μου 2» και το «Κοινωνική Αντιπαροχή», που θα προβλέπουν φθηνό δανεισμό κυρίως σε νεαρά ζευγάρια για την απόκτηση στέγης.
Με στόχο οι εν λόγω δράσεις να χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ήδη, όπως αποκαλύπτει η Real News, ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, βρίσκονται σε καθημερινές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν ώστε να αποδεσμευτούν 2 δισ. ευρώ για το «Σπίτι μου 2».
Παράλληλα, ενέργειες γίνονται και για τη χρηματοδότηση με ευνοϊκους όρους για την κατασκευή νέων κατοικιών και αλλαγής χρήσης κτιρίων ώστε να χρησιμοποιηθούν για οικονομικά προσιτή στέγη στο συστημα «κοινωνική αντιπαροχή».
«Σπίτι μου 2»
Ουσιαστικά, το πρόγραμμα έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, και αφορά σε διεύρυνση των δικαιούχων, αλλά και των κριτηρίων, οι όροι του οποίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.
Οι αλλαγές που εξετάζονται είναι:
1. Ηλικιακή διεύρυνση έως την ηλικία των 50 ετών
2. Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων με τη χρηματοδότηση έως το 90%. Σήμερα το ισοδηματικό όριο για ένα ζευγάρι είναι 24.000 ευρώ και για μονογονεϊκή 27.000, αυξανόμενο και στις δύπ περιπτώσεις κατά 3.000 ανά τέκνο.
3. Προνόμια για πολύτεκνους - τρίτεκνους, πιθανόν μηδενικό επιτόκιο και πλήρης κρατική κάλυψη.
4. Έτος άδειας κατασκευής, η παλαιότητα των ακινήτων μπορεί να είναι μικρότερη των 15 ετών.
Το προηγούμενος πρόγραμμα έδωσε ανάσα» στο ρόβλημα στέγασης των νέω, ενω΄σημαντικό ρόλο στο νέο αναμένεται να παίξει η εμεπιρία που έχει αποκτήσει ο φορέας υλοποίησης, η ΔΥΠΑ, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά προβλήματα.
«Κοινωνική Αντιπαροχή»
Μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει από δηλώσεις της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, θα δημοσιοποιηθεί η ΚΥΑ που θα αφορά στον πρώτο διαγωνισμό, πριν από το τέλος του έτους, για το Πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» που θα αφορά σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 - 39 ετών, στους οποίους θα διατεθούν αναξιοποίητα ή κλειστά ακίνητα του δημοσίου με χαμηλό μίσθωμα. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να αξιοποιηθούν και ακίνητα του Δημοσίου μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.
Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα και ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την εκμετάλλευση έως την κάλυψη του κόστους, με την προϋπόθεση διατήρησης χαμηλού μισθώματος στους δικαιούχους του προγράμματος.
Δικαίωμα αγοράς
Στα κτήρια που θα ανεγείρονται μέσω του προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς οριζόντιας ιδιοκτησίας από τον δικαιούχο.