Πανώλη των αιγοπροβάτων: Εξαπλώθηκε και στην ορεινή Κορινθία ο ιός - Σύσκεψη στην Πάτρα

 Σύσκεψη για την πανώλη σήμερα Κυριακή 28/7 στην Πάτρα από στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

προβατα
1'

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και συναγερμός έχει σημάνει στις τοπικές αρχές για την εξάπλωση της νόσου από τη Θεσσαλία στην Πελοπόννησο, ο οποίος πέρασε και τις δυο ζώνες επιτήρησης.

Μετά την Καλαμπάκα, την Ελασσόνα, το Συκούριο μπήκε και το Κυψαλοχώρι σε καραντίνα, λόγω κρουσμάτων πανώλης.

Οι αρχές ανησυχούν για τη διασπορά του ιού. Προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας υπό τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο.

Ποιοι θα λάβουν μέρος στη σύσκεψη για την πανώλη

Στη σύσκεψη για την πανώλη, μετά και το κρούσμα στην ορεινή Κορινθία αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας και άλλοι ενώ ανάλογη σύσκεψη θα γίνει και αύριο Κυριακή 28/7/24 στην Πάτρα.

Στελέχη του υπουργείου, επιστήμονες αλλά και γεωτεχνικοί της Θεσσαλίας προειδοποιούν τους αγρότες να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα απολύμανσης.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως χρειάζεται προσοχή γιατί δεν εκδηλώνεται αμέσως, με αποτέλεσμα όταν χτυπηθεί ένα ζώο από τη νόσο να πρέπει να σφαγιαστεί όλο το κοπάδι.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στους παραγωγούς αλλά πρέπει να γίνει η κατάλληλη απολύμανση και στις κτηνοτροφικές μονάδες και στις μονάδες που παράγουν ζωοτροφές αλλά και στα οχήματα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ζώντων ζώων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή