Συντάξεις: Πώς οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα

Περισσότερα χρήματα θα λάβουν οι συνταξιούχοι με το καινούργιο σύστημα υπολογισμού, καθώς οι αποδοχές τους θα καθορίζονται πλέον από τον δείκτη μεταβολής μισθών

Την εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αύξησης των συντάξεων δρομολογεί με τη νέα χρονιά η κυβέρνηση, καθώς πλέον ο δείκτης αναπροσαρμογής θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ετήσια μεταβολή των μισθών, όπως αναφέρει η Real.

Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου, πρόκειται για έναν καινούργιο δείκτη, ο οποίος εξετάζεται από ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ομάδα εργασίας θα παραδώσει το πόρισμά της στην υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, έως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι συντάξιμες αποδοχές για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτηθούν από το 2025 και μετά, για το διάστημα από 2002 έως 2024, θα αυξάνονται με βάση το ποσοστό του πληθωρισμού, ενώ για το διάστημα από το 2025 και μετά θα αυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών μισθών.

Η ποσοστιαία μεταβολή του ίδιου δείκτη θα χρησιμοποιείται και για την ετήσια αναπροσαρμογή του ύψους των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι υψηλότερες συντάξεις

Ο νέος τρόπος υπολογισμού αναμένεται να φέρει υψηλότερες συντάξεις, καθώς η αύξηση στους μισθούς κινείται, υπό κανονικές προϋποθέσεις, πάνω από τον πληθωρισμό. Έτσι, η ετήσια αναπροσαρμογή τους παύει να συνδέεται με την εξέλιξη του πληθωρισμού και θα συνδέεται με έναν καινούργιο δείκτη, τον δείκτη μεταβολής μισθών. Η ρύθμιση θα αφορά τις νέες συνταξιοδοτήσεις από το 2025 και εφεξής.

Δηλαδή, από την επόμενη χρονιά, οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.

Οι τρόποι για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών στους δικαιούχους

Δύο θα είναι οι τρόποι για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών όσων ασφαλισμένων αποχωρήσουν το 2025 και έπειτα:

  • Το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους από το 2002 ως και το 2024 θα αυξάνεται κατά το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε έτους.
  • Το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους από το 2025 και μετά θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό μεταβολής του δείκτη μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις