Πετρέλαιο: Σε ράλι ανόδου η τιμή του με φόντο τις συγκρούσεις Ισραήλ - Χεζμπολάχ

Το πετρέλαιο ανεβαίνει υπό τον φόβο της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
Φωτογραφία αρχείου

Ανόδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, υπό τον φόβο για διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση με ρουκέτες στα Υψίπεδα του Γκολάν, η οποία αποδίδεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στη Χεζμπολάχ.

Συγκεριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent κέρδισαν 0,3%, στα 81,33 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) είχε άνοδο 0,1% στα 77,25 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, το μπρεντ έχασε 1,8%, ενώ το WTI υποχώρησε 3,7% λόγω της πτώσης της κινεζικής ζήτησης και των ελπίδων για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Την Κυριακή, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφασίσει σχετικά με τον «τρόπο και το χρονοδιάγραμμα» της απάντησης στην επίθεση με ρουκέτες το Σάββατο στα Υψίπεδα του Γκολάν από την οποία σκοτώθηκαν 12 έφηβοι και παιδιά.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση.

Σε ό,τι αφορά την ζήτηση, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο δείχνουν μείωση 11% των συνολικών εισαγωγών μαζούτ της Κίνας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 προκαλώντας ανησυχία για τις ευρύτερες προοπτικές ζήτησης στην Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού παγκοσμίως.