Ηλεκρικό ρεύμα: «Κλειδώνει» το ύψος επιδότησης - Τι θα γίνει με τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια

Στη Βουλή θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς

Έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει κλειδώσει το ύψος της επιδότησης που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου, με την κυβέρνηση να καταθέτει στη Βουλή τη νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει την επιβολή έκτακτου τέλους έως και για τρεις μήνες στους ηλεκτροπαραγωγούς.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, τα έσοδα του τέλους που αναμένεται να φτάσουν τα 40 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια των νοικοκυριών.

Αν και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα επέστρεψαν σε επίπεδα φυσιολογικά για την εποχή, η κυβέρνηση δείχνει να είναι αποφασισμένη όχι μόνο να μην κάνει πίσω στην επιβολή έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου, αλλά θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά.

Η κυβέρνηση με το έκτακτο τέλος θα επιδιώξει να αντλήσει έσοδα για την επιδότηση των κυμαινόμενων τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων.

Οι πληροφορίες θέλουν, σύμφωνα με Τα Νέα, το έκτακτο τέλος να έχει κλειδώσει στα 10 ευρώ/MWh και σε πρώτη φάση θα αφορά τις καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για τον μήνα Ιούλιο. Η εφαρμογή του για τους υπόλοιπους μήνες θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα διαμορφώσουν οι πάροχοι αλλά κυρίως από εκείνες που θα αφορούν τους επαγγελματίες, οι οποίοι και δεν θα επιδοτηθούν.