Συντάξεις ανασφάλιστων: Η πλατφόρμα άνοιξε - Πόσοι και ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση

Οφειλέτες: Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες υπολογίζεται πως θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη
PIXABAY

Χιλιάδες ηλικιωμένοι, που ήταν ένα βήμα πριν τη σύνταξη αλλά δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται πως θα καταφέρουν τελικά να συνταξιοδοτηθούν.

Η πλατφόρμα άνοιξε πριν λίγες μέρες και φαίνεται πως θα καταφέρουν τελικά να συνταξιοδοτηθούν άτομα, που είχαν πληρώσει αρκετά χρόνια ασφαλιστικές εισφορές αλλά χρωστούσαν από τον καιρό της οικονομικής κρίσης ή και αργότερα με την πανδημία και δεν είχαν καταφέρει να μπουν σε ρύθμιση.

Η ρύθμιση αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, που είχαν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, μεταξύ 20.000 έως 30.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία είτε για τους ίδιους ως αυτασφάλιση είτε για τους εργαζόμενους τους.

Ο σχετικός νόμος είχε ψηφιστεί στις 20 Δεκεμβρίου 2023 και προέβλεπε αύξηση των οφειλόμενων ποσών, ώστε να καταφέρουν να μπουν σε ρύθμιση, αντί να εκκρεμεί η σύνταξη ακόμη κι αν είχαν συμπληρώσει το όριο ηλικίας.

Το πρόβλημα απασχολούσε τόσο ελεύθερους επαγγελματίες, που είχαν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ, όσο και αγρότες, που χρωστούσαν από 6.000 έως 10.000 ευρώ και δεν μπορούσαν να ενταχθούν στην προηγούμενη ρύθμιση ώστε να βγάλουν σύνταξη.

Μετά την ψήφιση του νέου νόμου ο ΕΦΚΑ φαίνεται να είναι έτοιμος για τη διαδικασία έκδοσης νέων συντάξεων για ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές έως 30.000 ευρώ και για αγρότες, οι οποίοι μπορούν να μπουν σε ρύθμιση αλλά χρωστούσαν από 6.000 έως 10.000 ευρώ.

Όροι και προϋποθέσεις

  • Βασική προϋπόθεση για ένταξη στην πλατφόρμα είναι οι χαμηλές καταθέσεις αλλά και τα είκοσι χρόνια ασφαλιστικού βίου.
  • Γι' αυτόν τον λόγο τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι αγρότες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ανοίξουν και τους λογαριασμούς.
  • Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί πριν και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου, υπό την προϋπόθεση υποβολής νέας αίτησης εκ μέρους του ασφαλισμένου.
  • Εφόσον τους κοινοποιήσει το έγγραφο οφειλής οι ενδιαφερόμενοι έχουν δυο μήνες προθεσμία για να ενταχθούν ή όχι στη ρύθμιση.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι η συγκεκριμένη προθεσμία θα είναι τελεσίδικη και σε περίπτωση που δεν προβούν στη ρύθμιση, τότε αυτή θα απορρίπτεται.

Πως γίνεται η εξόφληση και τι προβλέπεται για τη σύνταξη

Η εξόφληση προβλέπεται να γίνεται σε 60 μηνιαίες δόσεις και η παρακράτηση θα αφορά το 60% της σύνταξης ώσπου το χρέος να υποχωρήσει από τις 30.000 στις 20.000 ευρώ αν αφορά ελεύθερους επαγγελματίες ή από τις 10.000 στις 6.000 ευρώ αν αφορά αγρότες.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 333,33 ευρώ και κάτω από 100 ευρώ για τους αγρότες.

Σχετικές ειδήσεις