Κτηματολόγιο: Διορθώσεις για λάθος τετραγωνικά - Τέλος η ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες

Ξεμπλοκάρουν αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις με γρήγορη έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου 

«Ανάσα» σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων πρόκειται να φέρει η ρύθμιση του Κτηματολογίου που αφορά στη διόρθωση αποκλίσεων πραγματικών τετραγωνικών με τους τίτλους τους και είχαν ως αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Το φθινόπωρο, μέσω του νομοσχεδίου που θα φέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα υπάρχει διάταξη που θα... ξεμπλοκάρει τις συναλλαγές που ήταν στον πάγο λόγω ασυμφωνιών των εμβαδών σε σχέση με τους τίτλους τους.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», μέσω της ρύθμισης θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων τους, υπό τον όρο ότι δεν θα θίγονται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Στις περισσότερες αυτών των περιπτώσεων περιλαμβάνονται διαμερίσματα σε πολυκατοικίες με ημιυπαίθριο, χρήση κοινόχρηστου χώρου κ.λπ. Για να λυθεί το ζήτημα και να μπορεί ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (σ.σ: απαιραίτητη μεταβίβαση) θα πρέπει πρώτα να διορθώσει τη διαφορά στα εκατοστά του διαμερίσματος στην οριζόντια ιδιοκτησία. Για να συμβεί αυτό, όμως, μέχρι σήμερα, χρειάζεται την έγγραφη συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών.

Σχετικές ειδήσεις