Η ώρα των κεντρικών τραπεζών - Θα γίνει πιο φθηνό το χρήμα;

Σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μετριάζονται.

Η ώρα των κεντρικών τραπεζών - Θα γίνει πιο φθηνό το χρήμα;
Getty Images
2'

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια σε μια σχεδόν απροσδόκητη κίνηση την Τετάρτη και αποκάλυψε ένα λεπτομερές σχέδιο για να επιβραδύνει τη μαζική αγορά ομολόγων, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς τη σταδιακή κατάργηση μιας δεκαετίας τεράστιας ρευστότητας.

Με την απόφαση αυξάνεται το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, το οποίο ήταν σε μηδενικά επίπεδα από το 2008. Στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της BOJ αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο στο 0,25% από 0-0,1% με ψήφους 7-2. Αποφάσισε επίσης ένα σχέδιο ποσοτικής σύσφιξης (QT) που θα μειώνει περίπου στο μισό τη μηνιαία αγορά ομολόγων στα 3 τρισεκατομμύρια γιεν (19,6 δισεκατομμύρια δολάρια), από τα 6 τρισεκατομμύρια γιεν που είναι σήμερα, μέχρι τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2026. Η στροφή της Ιαπωνίας σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική έρχεται σε έντονη αντίθεση με την ευρεία στροφή σε χαμηλότερα επιτόκια από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μετριάζονται.

Πάντως, ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda δήλωσε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει ξανά τα επιτόκια εάν το απαιτούσαν οι συνθήκες. «Εάν η οικονομία και οι τιμές κινηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Ουέντα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Αναφορικά με την αμερικανική Fed όλα δείχνουν πως μετά τη διετή μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είναι πιθανό σήμερα να προετοιμάσουν το έδαφος για την πρώτη μείωση του βασικού τους επιτοκίου έπειτα από τέσσερα χρόνια. Θα πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική που θα μπορούσε τελικά να μειώσει το κόστος δανεισμού για τις ΗΠΑ, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα οι επενδυτές ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, γιατί οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν παγκοσμίως. Οι αναλυτές δίνουν πιθανότητα περίπου 60% ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια από το υψηλό 16 ετών του 5,25%, έχοντας τιμολογήσει πιθανότητα 40% μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή