Ψηφιακές δεξιότητες: Ηλεκτρονικοί παππούδες και με τη βούλα του υπουργείου Οικογένειας

H κατάρτιση στην ψηφιακή τεχνολογία αφορά 3.600 άτομα άνω των 65 ετών και 2.800 ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%

Κινητό τηλέφωνο
PIXABAY
2'

Νέες δυνατότητες σε ηλικιωμένους, που δυσκολεύονται να κάνουν ακόμη και τις καθημερινές δραστηριότητες λόγω της ψηφιοποίησης δίνει το νέο πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση ενηλίκων.

Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν γίνει οι ηλικιωμένοι και οι υπερήλικες έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαδικτυακές συναλλαγές παρά τα άλματα που έγιναν τον καιρό της πανδημίας.

Τότε είχαμε μαζική είσοδο των ηλικιωμένων στα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να έρθουν σε επαφή με παιδιά και εγγόνια, καθώς αποφεύγονταν ή ήταν πολύ περιορισμένες οι μετακινήσεις, ώστε να μη χάσουν τη στοιχειώδη επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον. Ωστόσο, ακόμη και οι νέες εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα, πολλές φορές δυσκολεύουν όχι μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και μεσήλικες, που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν όλα τα προγράμματα.

Το νέο αυτό πρόγραμμα για ψηφιακές δεξιότητες αναφέρεται σε 3.600 άτομα, που θα εκπαιδευτούν να μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά τους πιο εύκολη αλλά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις τραπεζικές συναλλαγές, στις συναλλαγές σε λογαριασμούς κ.ά.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην ίδια τροπολογία προέβλεψε πρόγραμμα για την ψηφιακή εκπαίδευση. Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αφορά σε άτομα με αναπηρία άνω του 50% και σε πρώτη φάση αφορά 2.800 δικαιούχους.

Στα 5,7 το πρόγραμμα για την ψηφιακή εκπαίδευση

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ και πέρασε με τροπολογία, η οποία συμπεριελήφθη στον νέο νόμο του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Μέσω αυτού του προγράμματος θα επιχειρηθεί να αποκτήσουν ηλικιωμένοι νέες δεξιότητες πάνω στις τεχνολογίες που αφορούν στην ψηφιακή πληροφόρηση, στην επικοινωνία μέσω ψηφιακών εφαρμογών, στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών, στη χρήση ψηφιακών εφαρμογών της πλατφόρμας Gov.gr καθώς και στη χρήση διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ψηφιακή εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε 200 περίπου, κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης και 80 κόμβους ΑμεΑ, οι οποίοι θα λειτουργήσουν πιλοτικά σε επιλεγμένους δήμους της χώρας και σε κατάλληλες δομές από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι φορείς υλοποίησης είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) και το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις Α.Μ.Κ.Ε (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή