ΕΣΠΑ: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 20 έως 50 εργαζόμενους

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα –  Ποιες επιχειρήσεις και μέχρι πόσο μπορούν να επιδοτηθούν

Προχωρά η διαδικασία για την επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν απασχολήσει από 20 έως 50 εργαζόμενους το 2023, μέσω ΕΣΠΑ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε προδημοσίευση της δράσης, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν το πλάνο τους με βάση τις απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του προσωπικού τους, δίνοντας έμφαση στην «πράσινη διαχείριση, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την εξωστρέφεια και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.


Επιλέξιμες Επιχειρήσεις – Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 25.000€ έως και 130.000€. Το κόστος διαχείρισης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν αποζημιώνεται. Κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με χρήματα παραπάνω από τον τζίρο που είχε στις τρεις τελευταίες χρονιές με ανώτατο όριο τα 130.000 ευρώ

Το σχέδιο των επιχειρήσεων μπορεί να συμπεριλάβει:

• Λήψη υπηρεσιών συμβούλου (διάγνωση αναγκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες)
• Δαπάνες επιμόρφωσης για ανάπτυξη “soft” δεξιοτήτων των εργαζομένων
• Δαπάνες κατάρτισης (με απλοποιημένο κόστος – εφαρμογή μοναδιαίου κόστους καν. ΕΕ)
• Δαπάνες Πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων (αναγνωρισμένα πιστοποιητικά)
• Μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων (1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας – ΕΜΕ)

Υποβολή και Αξιολόγηση Αιτήσεων Χρηματοδότησης


Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, καθώς και οι λοιποί όροι υλοποίησης θα περιγραφούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης και θα εφαρμοστεί άμεση αξιολόγηση.

Για περισσότερες λεπτομέρειες http://www.antagonistikotita.gr
Διεύθυνση Λεωφόρος Μεσογείων 56, Αθήνα, 115 27
Τηλ. 801 11 36300