Ταξί: Τέλος στις δικαιολογίες για τα POS - Έρχεται ειδική σήμανση και «τσουχτερό» πρόστιμο

Εάν ένας οδηγός ταξί δεν έχει την ειδική σήμανση και δεν δέχεται πληρωμές με κάρτα ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει με μετρητά 

Ταξί: Τέλος στις δικαιολογίες για τα POS - Έρχεται ειδική σήμανση και «τσουχτερό» πρόστιμο
Intime News
4'

Τέλος οι δικαιολογίες και τα κόλπα με τα POS για τους οδηγούς ταξί αφού υποχρεούνται σε ειδική σήμανση επάνω στο όχημα για αποδοχή πληρωμών με κάρτα, ενώ σε περίπτωση που το ειδικό αυτοκόλλητο δεν υπάρχει προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Έτσι, πλέον, εκφράσεις όπως «συγγνώμη δεν δεχόμαστε κάρτα» ή «δεν έχουμε σύνδεση» ή «περιμένουμε τον τεχνικό» δεν θα γίνονται δεκτές και μάλιστα ο πελάτης μπορεί να αρνηθεί να πληρώσει με μετρητά εάν ο οδηγός αρνηθεί να λάβει ηλεκτρονική πληρωμή.

Οι καταγγελίες των πολιτών ανά διαστήματα είναι πολλές για οδηγούς που δεν δέχονται κάρτα και μάλιστα πολλές φορές αγανακτούν κιόλας εάν τους ρωτήσεις απλά εάν έχουν τερματικό και κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να πληρωθούν με μετρητά. Ωστόσο από την περίοδο της πανδημίας ειδικά και έπειτα οι συναλλαγές με μετρητά έχουν μειωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα και οι πολίτες να δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους, εάν δεν έχουν την επιλογή ηλεκτρονικής πληρωμής, ειδικά σε ένα μέσο όπως το ταξί, που υποτίθεται ότι κάποιος το χρησιμοποιεί λόγω ανάγκης.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ τωρα έρχονται να βάλουν τέλος στα «παιχνίδια» των οδηγών ταξί με τον Κωστή Χατζηδάκη να διαμηνύει πως «Κανένας επαγγελματίας, που έχει υποχρέωση να δέχεται πληρωμές με κάρτα, δεν μπορει να παίζει παιχνίδια με τους πολίτες» και πλέον υποχρεώνονται όλοι οι οδηγοί να αναρτούν ειδική σήμανση με την οποία οι πελάτες ενημερώνονται για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα.

Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Χρίστου Δήμα ορίζει ότι το ειδικό αυτοκόλλητο θα τοποθετείται στο τζάμι της δεξιάς πίσω πόρτας του οχήματος αναγράφοντας σε ελληνικά και αγγλικά τα εξής:

«1. Ο οδηγός υποχρεούται:
Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.

2. Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:
Να πληρώσει με μετρητά.
Να πληρώσει πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη.»

Την παραγωγή του αυτοκόλλητου έχει αναλάβει η ΑΑΔΕ με δαπάνες που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της και τη διαθέτει στην Πανελλήνια Ομοσπονδιά ΤΑΞΙ για να μεριμνήσει για την εφαρμογή της απόφασης.

Τα ταξί πρέπει να έχουν κολλήσει το αυτοκόλλητο μέσα σε τρεις εβδομάδες από την παραλαβή τους.

«Τσουχτερό» πρόστιμο για τους παραβάτες

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που δεν υπάρχει η ειδική σήμανση σε κάποιο όχημα; Σε αυτή την περίπτωση ακολουθεί πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σε ανάρτηση στο Facebook σημείωσε ότι με το αυτοκόλλητο σήμα «θα ενημερώνονται οι πολίτες στα ελληνικά και στα αγγλικά για τη δυνατότητα πληρωμής μέσω POS καθώς και για την υποχρέωση έκδοσης απόδειξης. Υπογραμμίζω ότι η μη ανάρτηση της σήμανσης θα επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ» ενώ συμπληρώνει «δεν ισχυρίζομαι ότι το φαινόμενο είναι καθολικό. Ούτε αμφισβητώ ότι υπάρχουν πάρα πολλοί, καλοί επαγγελματίες στον κλάδο. Ωστόσο είναι θέμα προστασίας του καταναλωτή. Θέμα ισονομίας για εκείνους από τον κλάδο που εφαρμόζουν ήδη τον νόμο. Θέμα προστασίας του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Θέμα φορολογικής δικαιοσύνης».

Νέοι φορολογικοί μηχανισμοί

Παράλληλα, από 1η Αυγούστου εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, μπιραρίες και όλα τα καταστήματα τα οποία σερβίρουν γεύματα φαγητού σε τραπέζι πρέπει να λειτουργούν με τους νέους μηχανισμούς ή να συνάψουν σύμβαση με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης. Με τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή και καταγράφονται στη φορολογική «μνήμη» και θα ελέγχονται όλες οι παραγγελίες ηλεκτρονικά, για το αν έχουν εκδοθεί οι αποδείξεις, αν έχουν πληρωθεί ή αν είναι σε εκκρεμότητα.

Η λίστα με τους υπόχρεους

Ποιοι περιλαμβάνονται στη λίστα με τους υπόχρεους χρήσης των νέων μηχανισμών:

  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου
  • Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά με ζωντανή μουσκή από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων με παροχή σερβιρίσματος.
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως με παροχή σερβιρίσματος.
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό).
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία - σουβλατζίδικα με παροχή σερβιρίσματος.
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος.
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ με παροχή σερβιρίσματος.

Ποιοι εξαιρούνται:

Από την υποχρέωση εφαρμογής των νέων μηχανισμών εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2021 πλην των τόπων που θεωρούνται τουριστικοί.

Με πληροφορίες από Τα Νέα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή