Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι επιδοτήσεις για τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια του Αυγούστου

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς για τον Αύγουστο.
UNSPLASH.

Στα 16 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 1,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα ανέρχεται η κρατική επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο στα νοικοκυριά και ειδικότερα των πράσινων κυμαινόμενων τιμολογίων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης. «Αυτή η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα», σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου.

Η συγκεκριμένη οικονομική «ένεση» αφορά καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή σε πράσινα και κίτρινα.

Οι επιδοτήσεις αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, η ΔΕΗ, ανακοίνωσε αρχική λιανική τιμή στα 16,39 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση – «μαμούθ» της τάξεως του 53% για τον Αύγουστο, η τελική λιανική τιμή για τους καταναλωτές που έχουν πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 14,79 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή κάτω από τα 15 λεπτά, πάντα για τις καταναλώσεις έως τις 500 κιλοβατώρες.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η ενίσχυση ανέρχεται σε 50€ ανά μεγαβατώρα ή 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Τούτα συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, λόγω της πρόσφατης δυσλειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που παρατηρήθηκε εντός του περασμένου Ιουλίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε πως «με βάση τις τιμές των παρόχων που έχουν γίνει γνωστές (και καλύπτουν άνω του 80% της αγοράς), η τελική τιμή για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται κάτω των 15 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, μετά την έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώνουμε».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε ότι «η κυβέρνηση ενεργώντας άμεσα, όπως το έπραττε και στα προηγούμενα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, διατηρεί με την επιδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα, σε προσιτό επίπεδο τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές και ενισχύει περισσότερο τους 700.000 περίπου δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ρίχνοντας την τελική τιμή στα 11,3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για την πλειοψηφία των συγκεκριμένων καταναλωτών».

Σχετικές ειδήσεις