Ρεύμα: Ανακούφιση για τους οικιακούς καταναλωτές – Δυσκολίες για τις επιχειρήσεις

Σε κάτω από 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα η τελική τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα στους οικιακούς καταναλωτές κυμαινόμενων τιμολογίων

ρεύμα
PIXABAY
2'

Χαμόγελα ανακούφισης για τους οικιακούς καταναλωτές πράσινων και κίτρινων τιμολογίων και δυσαρέσκεια από τους επαγγελματίες, μετά τα μέτρα, που πήρε η κυβέρνηση για την επιδότηση ρεύματος.
Η διάταξη ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή και η ανακοίνωση για την επιδότηση της τιμής του ρεύματος από την έκτακτη εισφορά των ηλεκτροπαραγωγών φυσικού αερίου βελτίωσε το κλίμα στα νοικοκυριά.

Η τελική τιμή για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου μάλιστα είναι πλέον στα επίπεδα πριν την ενεργειακή κρίση, μετά την επιδότηση για τον Αύγουστο. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Η έκτακτη στήριξη ανακοινώθηκε χθες 1η Αυγούστου μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή και αφορά στις καταναλώσεις του Αυγούστου. Με τη ρύθμιση αυτή ευνοημένοι βγαίνουν και οι αγρότες από τη ΓΑΙΑ στον βαθμό που θα θελήσουν να έχουν σταθερό τιμολόγιο για δέκα χρόνια.

Πως διαμορφώνεται οι ενισχύσεις για τα τιμολόγια

Με τα νέα μέτρα οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των
νοικοκυριών στην Ελλάδα. Οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δικαιούχοι του Οικιακού Κοινωνικού Τιμολογίου είναι περίπου 700.000 και με τη ρύθμιση αυτή θα πληρώσουν 11,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σκοπός είναι όπως ανέφεραν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης και η αρμόδια υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, εξαιτίας της πρόσφατης δυσλειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που παρατηρήθηκε εντός του περασμένου Ιουλίου.

Προς το παρόν πάντως πέρα από το ΕΤΜΕΑΡ, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται να δώσει κάποια επιδότηση στις επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά ήδη συλλογικοί φορείς ζητούν να υπάρξει μέριμνα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή