Ακίνητα: Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις για τα δασικά - Έρχονται αλλαγές

Οι επιχειρούμενες αλλαγές των στα δασικά ακίνητα

Νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο, στοχεύει να επιλύσει τα προβλήματα με χιλιάδες ακίνητα στην Ελλάδα που φαίνεται να ανήκουν στις δασικές υπηρεσίες, ακόμα κι αν έχουν αποχαρακτηριστεί, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να καταφεύγουν σε δικαστικές διαμάχες για να διασφαλίσουν την περιουσία τους.

Οι ιδιοκτήτες, αν και συχνά δικαιώνονται στο δικαστήριο, αναγκάζονται να περάσουν από χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες λόγω του ότι τα ακίνητα είχαν χαρακτηριστεί ως δασικά και δηλώθηκαν ως δημόσια ιδιοκτησία.

Η ρύθμιση θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να μεταγράφουν εύκολα τους τίτλους ιδιοκτησίας τους στο Κτηματολόγιο εφόσον υπάρχει απόφαση αποχαρακτηρισμού από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν δικαιωθεί στις αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη θα μπορούν να διορθώσουν την εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο μέσω διαδικτύου, αποφεύγοντας τις δικαστικές διαμάχες. Θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αποχαρακτηρισμό της έκτασής τους μέσω του ιστότοπου του Κτηματολογίου. Η διαδικασία θα είναι ανάλογη με την αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος.

Οι αιτούντες θα επισυνάπτουν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα έγγραφα, όπως ο τίτλος ιδιοκτησίας και αποδεικτικά στοιχεία αποχαρακτηρισμού.

Υφιστάμενη Κατάσταση και Επόμενα Βήματα

Περίπου 334,938 αντιρρήσεις έχουν υποβληθεί, επηρεάζοντας πάνω από 2,6 εκατομμύρια στρέμματα (1,9% της χώρας). Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην προτεραιοποίηση των πρόδηλων σφαλμάτων για τη διευκόλυνση των διαδικασιών.

Οι Επιτροπές Αντιρρήσεων εργάζονται με γοργούς ρυθμούς για την εξέταση των υποθέσεων, δίνοντας έμφαση στις περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων που έρχονται σε αντίθεση με τα δεδομένα των χαρτών.

Οι διορθώσεις των χαρτών λόγω πρόδηλου σφάλματος απαιτούν την υποβολή συγκεκριμένων εγγράφων, όπως συμβόλαια ιδιοκτησίας, το Ε9, και άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Με τη νέα αυτή νομοθεσία, αναμένεται να διευκολυνθεί σημαντικά η διαδικασία διόρθωσης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, μειώνοντας την ανάγκη για δικαστικές προσφυγές και επιταχύνοντας την επικύρωση των δασικών χαρτών.