Πού θα κυμανθούν οι αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα - Παραδείγματα

Αυξήσεις κατά 4%-5% θα δουν φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι
INTIME NEWS

Το οικονοµικό επιτελείο ξεκίνησε ήδη, σύμφωνα με την «Απογευματινή», τις διερευνητικές κινήσεις αναφορικά µε τις αυξήσεις που θα δοθούν στους µισθούς του δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα το 2025, στις συντάξεις, καθώς και σε λοιπές παροχές και επιδόµατα υποστηρικτικά του εισοδήµατος εκατοµµυρίων Ελλήνων εργαζοµένων και συνταξιούχων, και κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Σε γενικές γραµµές, µισθοί και συντάξεις θα ενισχυθούν κατά 4%-5%.

Ενίσχυση εισοδηµάτων έως 5% το 2025

Αναλυτικότερα, έχουµε τα εξής:

  1. Στον δηµόσιο τοµέα όλα δείχνουν ότι οι αυξήσεις θα κυµανθούν στο 4,5%-5%. Αυτό σηµαίνει ότι:

- Ο εισαγωγικός µισθός στους υπαλλήλους ΥΕ θα πάει στα 892,5 ευρώ από 850 ευρώ.

- Ο µισθός στην Κατηγορία ∆Ε πάει στα 974 ευρώ από τα 928.

- Ο µισθός στην Κατηγορία ΤΕ πάει στα 1.162 ευρώ από τα 1.107 και

- Ο µισθός στην Κατηγορία ΠΕ αυξάνεται στα 1.220 ευρώ από τα 1.162.

  1. Και στον ιδιωτικό τοµέα όλα δείχνουν ότι πάµε σε αυξήσεις 4,5%-5%. Ουσιαστικά, ο κατώτατος θα φτάσει στα 870 ευρώ. Ο στόχος είναι το 2027 να φτάσει στα 950 ευρώ ο κατώτατος µισθός.
  2. Οι αυξήσεις θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα µε τους µισθούς, ενώ τον ∆εκέµβριο -όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός- θα λάβουν επίδοµα προσωπικής διαφοράς 550.000 συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν αύξηση. Το ποσό θα είναι και πάλι 100-200 ευρώ και θα το λάβουν συνταξιούχοι µε αποδοχές 701-1.600 ευρώ. Αλλά και οι χαµηλοσυνταξιούχοι θα έχουν έξτρα οικονοµική ενίσχυση για τις γιορτές 150 ευρώ και θα αφορά συντάξεις έως 700 ευρώ τον µήνα, χωρίς προσωπική διαφορά.
  3. Το επίδοµα ανεργίας θα συνδεθεί µε την προϋπηρεσία. Θα έχει ένα σταθερό τµήµα που θα εισπράττουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Αυτό θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόµιµο κατώτατο µισθό. Τώρα το ποσοστό του επιδόµατος κινείται στο 55% του κατώτατου µισθού, δηλαδή 509 ευρώ τον µήνα. Το µεταβαλλόµενο µέρος του επιδόµατος θα χορηγείται 12 µήνες κατά ανώτατο όριο σε όσους θα έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και θα έχουν δώσει περισσότερα στην ασφάλιση και για µεγαλύτερο χρόνο. Το επίδοµα θα είναι κλιµακωτό. Θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης-απασχόλησης και το ύψος του µισθού. Οι ειδικοί µιλούν για επίδοµα σε αρχική φάση των 1.200 ευρώ και θα αφορά πρόσωπα που είχαν εργασθεί από 4 έτη και άνω. Το επίδοµα θα δίδεται έως και για 24 µήνες, ενώ τώρα δίδεται έως 12 µήνες.
  4. Στο Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα έχουµε επιπλέον εξελίξεις, καθώς από τα Χριστούγεννα θα αυξηθεί κατά 50% η µηνιαία εισοδηµατική ενίσχυση. Το ποσό θα κυµαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

- Οι ανάπηροι θα λάβουν επίδοµα 200 ευρώ, όπως και πέρυσι, ενώ οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα έχουν ενίσχυση ύψους 150 ευρώ.

- Το επίδοµα µητρότητας ακολουθεί τον κατώτατο µισθό. Άρα, το 2025 θα κινηθεί προς τα 870 ευρώ.

- Τα επιδόµατα τέκνων αυξάνονται. Σύµφωνα µε την κυβέρνηση, θα δοθεί σηµαντική αύξηση σε τρίτεκνους, ώστε να εξισωθούν µε τους πολύτεκνους. Επίσης, θα τους δοθεί ακόµη µία έκτακτη δόση στο µηνιαία χορηγούµενο ποσό του επιδόµατος (προσαυξηµένο κατά το ήµισυ).