Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων: Οι επτά παρεμβάσεις που εξετάζονται

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει επτά παρεμβάσεις για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο

Επτά παρεμβάσεις θα περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι τελικές διατάξεις του οποίου θα οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τη Realnews, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τα εξής:

Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων

Ο δείκτης αναπροσαρμογής των συντάξεων θα είναι συνδεδεμένος με την ετήσια μεταβολή μισθών και όχι με τον πληθωρισμό όπως γίνεται έως σήμερα. Ο νέος τρόπος αναμένεται να δώσει υψηλότερες συντάξεις καθώς η αύξηση των μισθών κινείται πάνω από τον πληθωρισμό. Αν, για παράδειγμα, ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση μισθών κατά 3,5% το 2024, αυτό το ποσοστό θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)

Αναμένεται τροποποίηση της κλίμακας για την ΕΑΣ που επιβάλλεται σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική. Η μείωση της ΕΑΣ κρίνεται επιβεβλημένη καθώς ο μηχανισμός με τον οποίο υπολογίζεται περιορίζει ή μηδενίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η νέα ΕΑΣ να εφαρμοσθεί το 2025, ώστε να μην απορροφήσει και τη νέα αύξηση των συντάξεων της επόμενης χρονιάς, όπως έγινε το 2024.

15ετία στην επικουρική σύνταξη με πλασματικά

Έως και 25.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη. Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  • Συμπλήρωση 3.600 ημερών πραγματικής ασφάλισης στον επικουρικό φορέα
  • Εξαγορά με κόστος 6% επί των τελευταίων αποδοχών του ασφαλισμένου και ελάχιστες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού. Το κατώτατο κόστος θα διαμορφωθεί στα 49,8 ευρώ το μήνα και θα μπορεί να φτάνει τα 1.729,8 ευρώ. Η εξόφληση θα γίνεται εφάπαξ ή με παρακράτηση στη σύνταξη

Συντάξεις χηρείας

Αναμένεται να προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα για λόγους ισονομίας καθώς ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται στο Δημόσιο και τον ΟΓΑ από το 2020. Η περικοπή αφορά σε 60.000 δικαιούχους μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοσθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη.

Για την άμβλυνση των επιπτώσεων της εφαρμογής της διάταξης, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις:

  • Ο δικαιούχος θα επιλέγει τη σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά το πέρας της τριετίας
  • Συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική.

Συνταξιούχοι με αναπηρία

Κατάργηση των εμποδίων για τη συνέχιση της απασχόλησης των συνταξιούχων αναπηρίας.

Μείωση εργοδοτικής εισφοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει ότι η πρώτη μείωση κατά μισή μονάδα θα αφορά αποκλειστικά στο ποσοστό των εισφορών που καταβάλλει ο εργοδότης ανάλογα με το ύψος της αμοιβής του εργαζόμενου και όχι το ποσοστό που παρακρατείται από τον απασχολούμενο από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Ενιαίος κανονισμός παροχών ασθένειας

Στόχος είναι η καθιέρωση ενιαίων κανονισμών στις παροχές σε χρήμα για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Οι γενναιόδωρες παροχές που καταβάλλονται θα περιορισθούν με στόχο να φθάσουν πιο κοντά στις παροχές του ΙΚΑ. Χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων αναμένεται να χάσουν μεγάλο μέρος των προνομίων που απολαμβάνουν.

Σχετικές ειδήσεις