Άρον άρον φεύγουν οι επενδυτές από τις μετοχές - Καταρρέει η Ευρώπη, βυθίζεται η Wall Street

 Μεγάλες απώλειες καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο - Στα τάρταρα οι ασιατικές και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές
AP

Μίνι κραχ στις διεθνείς αγορές εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της Αμερικής οικονομίας

Από την Ασία και την Ευρώπη, τη σκυτάλη του sell-off πήρε η Wall Street με τους αμερικανικούς δείκτες να βυθίζονται.

Ο παγκόσμιο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 βυθίζεται πάνω από 3%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει πάνω από 1.000 μονάδες.

Οι έντονες πιέσεις στις μετοχές που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα στον απόηχο αρνητικών στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίζονται και αναλυτές μιλούν για «μαύρη» Δευτέρα.

Σημειώνεται πως την προηγούμενή εβδομάδα ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,51%, ο S&P 500 -1,81% και ο Nasdaq 2,45%.

Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την πολύ μικρότερη αύξηση στις νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, η οποία προκάλεσε γενικευμένες ρευστοποιήσεις.

Παράλληλα, η ανεργία στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 4,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Συμπληρωματικά, το ξεπούλημα μετοχών τεχνολογίας από τις οποίες έκαναν «φτερά» 3 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους σε διάστημα περίπου ενός μήνα επιτείνει το αρνητικό κλίμα.

Εν μέσω αυτών των συνθηκών οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις ριψοκίνδυνων assets , όπως οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα και στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων.

Οι αναλυτές πλέον δεν είναι σίγουροι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια, κάτι το οποίο δημιουργεί έντονο προβληματισμό, διότι το κόστος δανεισμού παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το πρωί τα ασιατικά χρηματιστήρια βρέθηκαν στο βαθύ «κόκκινο», με τον Nikkei της Ιαπωνίας να «βουτά» κατά 13% και να μπαίνει σε «bear market».

Έντονα πτωτικό είναι το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Παρόμοια εικόνα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, του οποίου ο γενικός δείκτης σημειώνει σημαντική πτώση εν μέσω ισχυρών ρευστοποιήσεων στις τράπεζες και σε άλλα blue chips.

Σχετικές ειδήσεις