«Πετάει» το πετρέλαιο - Πώς επηρεάζεται από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 1% εν μέσω ισχυρών πιέσεων στα παγκόσμια χρηματιστήρια

Οι ανησυχίες ότι μια κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πλήξει την παραγωγή και τις προμήθειες πετρελαίου ανεβάζουν τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημειώνουν άνοδο 1,25 δολ. ή 1,6% στα 77 δολ., ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate ενισχύονται 1,35 δολ. ή 1,9% στα 74 δολάρια.

Τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 1% εν μέσω ισχυρών πιέσεων στα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Η διολίσθηση του πετρελαίου περιορίστηκε από την ανησυχία ότι τα ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη μπορεί να οδηγήσουν σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Ο αυξημένος φόβος της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προκάλεσε νέες αγορές», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities.

«Η αγορά έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό μια επίθεση αντιποίνων από το Ιράν, επομένως η προσοχή είναι στραμμένη στο μέγεθος που θα έχει η αντεπίθεση του Ισραήλ», σημείωσε ο Kikukawa. Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν, αλλά εάν περιοριστεί βραχυπρόθεσμα - όπως συνέβη τον Απρίλιο εν μέσω παρόμοιου φόβου κλιμάκωσης - τα κέρδη θα είναι περιορισμένα, προσέθεσε.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για σημαντική κλιμάκωση, αφού το Ιράν και οι σύμμαχοί του η Χαμάς και η Χεζμπολάχ υποσχέθηκαν να αντεπιτεθούν κατά του Ισραήλ για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς και ενός στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα. Αν αυτό συμβεί θα προκαλέσει αναταράξεις, όπως λένε αναλυτές, στην αγορά πετρελαίου, με την πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού να εξαρτάται από το ποια κλίμακας θα είναι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.