ΑΑΔΕ - myPROPERTY: Επεκτείνεται η ψηφιακή δήλωση Ε9 στις δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων

ΑΑΔΕ: Ο πολίτης λαμβάνει σχετική ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Από αύριο, Πέμπτη 8 Αυγούστου, επεκτείνεται η δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας και υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων. Αυτό θα γίνεται μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή (Α.1130/2024).

Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα, η δυνατότητα αυτή ήταν διαθέσιμη μόνο για περιπτώσεις δωρεάς ή γονικής παροχής του 100% της πλήρους κυριότητας ακινήτου από έναν δωρητή ή γονέα σε έναν δωρεοδόχο ή τέκνο. Τώρα, αυτή η λειτουργικότητα επεκτείνεται και καλύπτει περιπτώσεις δωρεάς και γονικής παροχής:

  • Πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ακινήτου.
  • Για ποσοστό 100% ή μικρότερο.
  • Από έναν δωρητή ή γονέα σε έναν ή περισσότερους δωρεοδόχους ή τέκνα.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) δημιουργείται και υποβάλλεται αυτόματα για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αναρτώνται στην ψηφιακή εφαρμογή myPROPERTY της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr). Αυτές οι δηλώσεις αφορούν τις δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων που έχουν υποβληθεί από τις 2 Ιανουαρίου 2024.

Ο πολίτης λαμβάνει σχετική ειδοποίηση μέσω email και μπορεί να βρει τη δήλωση Ε9 στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην Εφαρμογή > έτος 2025.

Με αυτή την επέκταση της ψηφιακής εφαρμογής, οι φορολογούμενοι διευκολύνονται, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις δηλώσεις, ενώ διασφαλίζεται η έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.