Το «πλαστικό χρήμα» κυριαρχεί: Πληρώσαμε 18,8 δισ. ευρώ με κάρτες σε τρεις μήνες

Ποια γεγονότα συνέβαλαν σε αυτό.

Το «πλαστικό χρήμα» κυριαρχεί: Πληρώσαμε 18,8 δισ. ευρώ με κάρτες σε τρεις μήνες
3'

Οι κάρτες έχουν, πλέον, αντικαταστήσει τα μετρητά στην πλειονότητα των συναλλαγών που πραγματοποιούμε· από έναν καφέ ή βενζίνη, σε εισιτήρια για ταξίδια ή / και θεάματα.

Προς επίρρωσιν αυτού, τα στοιχεία για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών µέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών επιβεβαιώνουν την υπεροχή του «πλαστικού χρήµατος».

Η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε το β’ τρίµηνο του έτους κατά 12,5%, ξεπερνώντας τα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ κατά 15,2% αυξήθηκε ο αριθµός των συναλλαγών µε κάρτες, «αγγίζοντας» τα 629,2 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό, συνέβαλαν η επέκταση της υποχρεωτικότητας αποδοχής καρτών σε όλες τις επαγγελµατικές κατηγορίες, η υψηλή χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό ως αποτέλεσµα της υψηλής τουριστικής κίνησης, αλλά και η αυξηµένη χρήση των καρτών από Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ο αριθµός των συναλλαγών µε χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες από Έλληνες εντός της χώρας αυξήθηκε το β’ τρίµηνο του έτους κατά 14,9% και 10% αντίστοιχα σε σχέση µε το β’ τρίµηνο του 2023, ενώ η αξία αυτών των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 11,1% και 7,2%.

Σε απόλυτα νούµερα, ο αριθµός των συναλλαγών µε χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 468,2 εκατ. και µε πιστωτικές κάρτες στα 42,6 εκατ., ενώ άλλα 8,8 εκατ. συναλλαγές πραγµατοποιήθηκαν µε προπληρωµένες κάρτες, καταγράφοντας µείωση κατά 12,9% σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2023.

Η αξία των συναλλαγών µε χρεωστικές κάρτες στο εσωτερικό ανήλθε στα 11,6 δισ. ευρώ, των πιστωτικών καρτών σε 1,7 δισ. ευρώ και των προπληρωµένων σε 157,2 εκατ. ευρώ, αθροίζοντας συνολικά 13,4 δισ. ευρώ.

Ο αριθµός των συναλλαγών µε κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες αλλά χρησιµοποιήθηκαν στο εξωτερικό, αυξήθηκε την αντίστοιχη περίοδο κατά 29,9% σε ό,τι αφορά τις χρεωστικές κάρτες και κατά 25% σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές κάρτες, ενώ, κατά 15,8 εκατ. αυξήθηκαν οι συναλλαγές µε προπληρωµένες κάρτες.

Αυξηµένη κατά 33,6%, σε 1,7 δισ. ευρώ, ήταν και η αξία των συναλλαγών µε χρεωστικές κάρτες Ελλήνων που χρησιμοποιήθηκαν στο εξωτερικό, ενώ η αξία των συναλλαγών µε πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε κατά 20% στα 332,3 εκατ. ευρώ, αθροίζοντας συνολικά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 61 εκατ. ευρώ ήταν η αξία των συναλλαγών που έγιναν στο εξωτερικό µε προπληρωµένες κάρτες.

Ο αριθµός των συναλλαγών µε κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αυξήθηκε το β’ εξάµηνο του 2024 κατά 17%, φθάνοντας στα 57,2 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία τους αυξήθηκε κατά 12,5%, στα 3,3 δισ. ευρώ.

Συνολικά, ο αριθµός των χρεωστικών καρτών που ανήκουν σε Έλληνες, αυξήθηκε στα 15,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,4% σε σύγκριση µε το β’ τρίµηνο του 2023, ο αριθµός των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 6% στα 2,9 εκατ. ευρώ και ο αριθµός των προπληρωµένων καρτών αυξήθηκε κατά 0,6%, περίπου στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή