Συντάξεις: Επικουρικές με 15ετία και εξαγορά πλασματικών χρόνων

Η προωθούμενη διάταξη στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εκτιμάται ότι αφορά και περί τις 25.000 αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το φθνόπωρο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ματαξύ άλλων θα προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών για τη λήψη επικουρική σύνταξης, αντίστοιχα με όσα ισχύουν για την κύρια.

Η προωθούμενη διάταξη εκτιμάται ότι αφορά και περί τις 25.000 αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η επικουρική ασφάλιση αφορά μισθωτούς εργαζόμενους με συνέπεια χιλιάδες συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που στο παρελθόν είχαν και μισθωτή εργασία να μην μπορούν να λάβουν την επικουρική σύνταξη εαν δεν έχουν συμπληρώσει σε μισθωτή εργασία 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης ή δεν έχουν καταβληθεί ορθά στον ασφαλιστικό φορέα οι ασφαλιστικές εισφορές.

Οι προϋποθέσεις

Για τη λήψη επικουρικής συνταξης ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις

Η σημπλήρωση 3.600 ημερών πραγματικής ασφάλισης στον επικουρικό φορέα

Η εξαγορά με κόστος 6% επί των τελευταίων αποδοδχών του ασφαλισμένου και ελάχιστες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Η εξαγορά πλασματικών ετών στην επικουρική ασφάλιση συμφέρει τους ασφαλισμένους που έχουν καλές συντάξιμες αποδοχές με βάση τις εισφορές που είχαν πληρώσεις στον επικουρικό φορέα. Στην αντίθετη περίπτωση δηλαδή χαμλών συντάξιμων αποδοχών δεν συμφέρει η εξαγορά των πλασματικών χρόνων, καθώς η απόσβεση γίνεται σε βάθος χρόνου και η επικουρική είναι χαμηλή.

Οι σχετικές αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων μπορούν να υποβληθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρονικά, είτε άμεσα, είτε με την αίτηση συνταξιοδότησης.