Το βιολογικό ελαιόλαδο είναι το μέλλον – Μία αγορά αξίας 2,2 δισ. ευρώ έως το 2031

Το βιολογικό ελαιόλαδο παράγεται χωρίς χημικά λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα και ζιζανιοκτόνα.

Το βιολογικό ελαιόλαδο είναι το μέλλον – Μία αγορά αξίας 2,2 δισ. ευρώ έως το 2031
2'

Η παγκόσμια αγορά βιολογικού ελαιόλαδου εκτιμήθηκε στα 932,60 εκατ. δολάρια το 2021 και προβλέπεται να φτάσει τα 2,2 δισ. δολάρια μέχρι το 2031, με ετήσιο σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 8,9% από το 2022 έως το 2031, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Allied Market Research, με τίτλο «Αγορά Βιολογικού Ελαιόλαδου».

Αυτή η ανάπτυξη αποδίδεται στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την υγεία, στην αυξημένη ζήτηση για φυσικά και βιολογικά προϊόντα, καθώς και στα περιβαλλοντικά οφέλη των πρακτικών βιολογικής καλλιέργειας.

Το βιολογικό ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράγεται χωρίς χημικά λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα και ζιζανιοκτόνα. Η παραγωγή του ακολουθεί τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας, αποφεύγοντας τη διασταυρούμενη μόλυνση με συμβατικά ελαιόλαδα μέσω της διαφορετικής περιόδου συγκομιδής.

Οι συσκευασίες πρέπει να φέρουν την ένδειξη “ΒΙΟ” ή “ORGANIC” και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά εικονίδια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πιστοποίηση γίνεται από το USDA. Το βιολογικό ελαιόλαδο θεωρείται υψηλής ποιότητας, φυσικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με καλλιέργεια που προάγει τη βιοποικιλότητα και την υγεία του εδάφους.

Η συγκομιδή των ελιών γίνεται προσεκτικά, συχνά με το χέρι, για να διατηρηθεί η ποιότητα. Μετά τη συγκομιδή, οι ελιές επεξεργάζονται γρήγορα και το έλαιο εξάγεται με ψυχρή έκθλιψη για να διατηρηθούν οι θρεπτικές και αρωματικές του ιδιότητες.

Το βιολογικό ελαιόλαδο ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση του και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά, και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που προάγουν την καλή υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Η παραγωγή βιολογικού ελαιόλαδου προσφέρει και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, ενισχύοντας την υγεία του εδάφους, μειώνοντας τη ρύπανση και προάγοντας τη βιοποικιλότητα. Αποφεύγοντας συνθετικά χημικά, προστατεύει τα οικοσυστήματα και τους υδάτινους πόρους. Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν βιώσιμες πρακτικές, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση νερού.

Η αγορά βιολογικού ελαιόλαδου αυξάνεται λόγω της ζήτησης για υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Παρά τις υψηλές τιμές λόγω χαμηλότερης αποδοτικότητας, η ζήτηση και η αποδοτικότητα αναμένεται να αυξηθούν. Οι καινοτομίες στη βιολογική γεωργία συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγής.

Η αγορά χωρίζεται σε κατηγορίες προϊόντων, τελικούς χρήστες (όπως επεξεργασία τροφίμων και υπηρεσίες τροφίμων) και κανάλια πωλήσεων. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κυριαρχεί στις πωλήσεις και η ζήτηση για βιολογικό ελαιόλαδο αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Η αγορά του βιολογικού ελαιόλαδου καθοδηγείται από παράγοντες όπως η ταχεία ανάπτυξη των βιομηχανιών τροφίμων και ποτών, των καλλυντικών και ειδών προσωπικής φροντίδας σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και από την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τα οφέλη του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
22:40ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Τζια