Από το 2025 αλλάζουν όλα στη φορολογία επιχειρήσεων

Μεταμορφώνεται πλήρως το τοπίο της τεκμαρτής φορολόγησης των εταιρειών και των επαγγελματιών με την ηλεκτρονική τιμολόγηση των στοιχείων 
Unsplash

Νέες παραγράφους στο κεφάλαιο του στρατηγικού σχεδιασμού για τα έτη 2025-2027, με τις επικείμενες παρεμβάσεις στο σύστημα της τεκμαρτής φορολόγησης και του φόρου επί των κερδών των εταιρειών, προσθέτει η αποκλειστική χρήση των δεδομένων στο myDATA από 1 εκατ. επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που θα αποτελέσουν τη βάση για μία γενικότερη «στροφή» σε πιο φιλολαϊκή φορολογική πολιτική, όπως αναφέρει η Απογευματινή της Κυριακής.

Από το 2025 αλλάζει το τοπίο με την ηλεκτρονική τιμολόγηση των στοιχείων, καθώς κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις δεν θα «αναγνωρίζει» η Εφορία πέραν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA. Με τον τρόπο αυτό κλείνουν και τα τελευταία παράθυρα αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προσυμπληρωμένες, οι κωδικοί «κλειδωμένοι» και ο φόρος να υπολογίζεται αυτόματα.

Στην πράξη, σύμφωνα με την Απογευματινή, με τον μηδενισμό των επιτρεπτών ορίων απόκλισης μπαίνει οριστικό τέλος στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να μειώσουν τον τζίρο και την τελική φορολογική επιβάρυνση, καθώς από φέτος έχει ελαχιστοποιηθεί αυτή η δυνατότητα και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη.