Τράπεζες: Σε «τροχιά» ισχυρής κερδοφορίας – Αύξηση κερδών κατά 25% στο πρώτο εξάμηνο

Βελτιώνονται οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες, έπειτα από τα –καλύτερα των προβλέψεων– αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το α’ εξάμηνο

Τράπεζες: Σε «τροχιά» ισχυρής κερδοφορίας – Αύξηση κερδών κατά 25% στο πρώτο εξάμηνο
UNSPLASH.
2'

Σε «τροχιά» ισχυρής κερδοφορίας κινήθηκαν οι τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ήταν ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο α’ εξάμηνο, που ώθησε τις διοικήσεις των τραπεζών να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους (guidance) για την κερδοφορία του 2024. Προσβλέπουν, πλέον, σε καθαρό αποτέλεσμα της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ αθροιστικά για το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, βελτιώνονται οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες έπειτα από τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το α’ εξάμηνο, όπως σημειώνει η DBRS. Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υπεραπόδοση των αποτελεσμάτων στην καλύτερη των προβλέψεων ανθεκτικότητα του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, κάτι που αντανακλά την πιο αργή μείωση των επιτοκίων, το καλύτερο μείγμα καταθέσεων και τον ισχυρότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

Τα υψηλότερα έσοδα από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, η πειθαρχία στο μέτωπο του κόστους και οι χαμηλότερες προβλέψεις για ζημιές από τα δάνεια οδήγησαν την κερδοφορία κατά το α’ εξάμηνο, σύμφωνα με την DBRS.

τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη 2,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση, εμφανίζοντας ένα καλό β’ τρίμηνο το 2024, με βελτιωμένη τελική γραμμή.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, τα χαμηλότερα βασικά κέρδη προ προβλέψεων αντανακλούν το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων, την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ σωρευτικά, τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και τέλος, τα σημαντικότερα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές. Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά τους κεφάλαια και την άφθονη ρευστότητα, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή