«Φρένο» στη φοροδιαφυγή: Έρχεται μπόνους 3.000 ευρώ για μαϊμού αποδείξεις

Αρχές Σεπτεμβρίου ενεργοποιείται η διάταξη για επιβράβευση έως 3.000 ευρώ των πολιτών που εντοπίζουν φοροδιαφυγή μέσω της «Appodixi»

«Φρένο» στη φοροδιαφυγή: Έρχεται μπόνους 3.000 ευρώ για μαϊμού αποδείξεις
1'

Με καθυστέρηση εννέα μηνών θα ξεκινήσει το μέτρο της επιβράβευσης των πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά με μαϊμού αποδείξεις, καθώς η απόφαση για την ενεργοποίηση του χρηματικού μπόνους έως 3.000 ευρώ αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η σχετική διάταξη, όπως αναφέρει η Απογευματινή, στο νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο.

Η εφαρμογή «Appodixi», μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητά τους, «τρέχει» στα κινητά τηλέφωνα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο, το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ και αφορά τις καταγγελίες που έγιναν από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Όπως αναφέρει η Απογευματινή, η καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης οφείλεται στη νομοθετική αντιμετώπιση των επώνυμων καταγγελιών ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για τους καταγγέλλοντες προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους. Η αμοιβή θα καταβάλλεται με ειδική διαδικασία και μόνο εφόσον αποδειχθεί η φοροδιαφυγή του επαγγελματία που κατήγγειλε ο καταναλωτής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι καταγγελίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, έχοντας ξεπεράσει τις 176.000, εκ των οποίων 80.244 είναι επώνυμες και 96.520 είναι ανώνυμες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή