Ελαιόλαδο: Πώς θα εξελιχθούν οι τιμές τη νέα χρονιά

Οι μεν παραγωγοί χαμηλώνουν τον πήχη για τις ποσότητες που θα παραγάγει η Ελλάδα, οι δε μεταποιητές δηλώνουν αισιόδοξοι βλέποντας αύξηση της εγχώριας παραγωγής από 43% έως και 57%

Με την τιμή του ελαιολάδου να αποτελεί το μεγαλύτερο «βαρίδι» για τον πληθωρισμό των τροφίμων, καταγράφοντας αύξηση 56,7% σε ετήσια βάση, αντικρουόμενα μηνύματα εκπέμπει, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η αγορά για το πώς θα εξελιχθεί η παραγωγή αλλά και οι τιμές κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο.

Οι μεν παραγωγοί χαμηλώνουν τον πήχη για τις ποσότητες που θα παραγάγει η Ελλάδα, οι δε μεταποιητές δηλώνουν αισιόδοξοι βλέποντας αύξηση της εγχώριας παραγωγής από 43% έως και 57%.

«Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι θα είναι μια μέτρια ελαιοκομική περίοδος. Η παρατεταμένη ζέστη και οι μεγάλοι αέρηδες θα έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε μια μέτρια παραγωγή ως μικρή και αυτό γιατί έχουμε μεγάλη μέχρι στιγμής πτώση του καρπού. Είναι νωρίς ακόμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά δεν πιστεύω ότι θα βεβαιωθούν οι αρχικές μας προβλέψεις», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων - Πακίων Λακωνίας, Παναγιώτης Ντανάκας.

Στην Ελλάδα, αν και αρχικά οι ελαιοπαραγωγοί ανέμεναν άνοδο της παραγωγής από τους 140.000 στους 200.000 έως 220.000 τόνους, πλέον οι προβλέψεις τους δεν ξεπερνούν τους 160.000 τόνους.