Εξαήμερη εργασία: Πώς υποβάλλεται η ψηφιακή δήλωση από τον εργοδότη

Σύμφωνα με τον οδηγό, οι εργοδότες πρέπει να δηλώνουν ψηφιακά τα στοιχεία τους στο σύστημα, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, οι οποίες λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα

Εξαήμερη εργασία: Πώς υποβάλλεται η ψηφιακή δήλωση από τον εργοδότη
2'

Οι εργοδότες θα πρέπει να κάνουν ψηφιακή δήλωση πρώτα στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για να εγκριθεί η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας, απαιτείται να δηλώνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η εξαήμερη εργασία.

Το υπουργείο Εργασίας, μέσω του συστήματος «Εργάνη», έχει εκδώσει έναν οδηγό που αφορά κυρίως τη διαδικασία ψηφιακής δήλωσης από τους εργοδότες που επιλέγουν να εφαρμόσουν το μέτρο της εργασίας κατά την έκτη ημέρα. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αρχή της εφαρμογής του, και οι οδηγίες του υπουργείου περιλαμβάνουν και εξαιρέσεις από την υποχρέωση προαναγγελίας των ωρών απασχόλησης και υπερωριών. Επίσης, γίνεται λόγος για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας και τη δημιουργία ημερολογίου πραγματικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον οδηγό, οι εργοδότες πρέπει να δηλώνουν ψηφιακά τα στοιχεία τους στο σύστημα, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, οι οποίες λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Οι αντίστοιχες δηλώσεις απαιτούνται και από επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας, πενθήμερης ή εξαήμερης απασχόλησης.

Η δήλωση πρέπει να υποβάλλεται πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους. Για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν εξαήμερη εργασία λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας, η αίτηση υποβάλλεται εκ των προτέρων για την καθορισμένη περίοδο. Για παραρτήματα επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, η δήλωση ισχύει για έξι μήνες και πρέπει να επαναλαμβάνεται εντός αυτού του χρονικού διαστήματος.

Για τις επιχειρήσεις που ζητούν άδεια εξαήμερης απασχόλησης, η δυνατότητα απολογιστικής δήλωσης του χρόνου εργασίας και πιθανών αλλαγών στο ωράριο συνδέεται με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους «κλάδους ένταξης» της ψηφιακής κάρτας μπορούν να υποβάλουν δήλωση εξαίρεσης από την προαναγγελία.

Υπερωρίες

Δημιουργήθηκε επίσης ειδικό έντυπο Ε8 για την αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης και υπερωριών, το οποίο υποβάλλεται απολογιστικά από επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Το έντυπο αυτό πρέπει να υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της απασχόλησης.

Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας δημιουργείται ημερολόγιο πραγματικής απασχόλησης, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να καταχωρίζουν περιπτώσεις σπαστού ωραρίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή