Συντάξεις: Έρχονται αλλαγές - Ποιους αφορούν και τι θα περιλαμβάνουν

Το σχέδιο προβλέπει την ενοποίηση των συντάξεων σε ένα ενιαίο ποσό

Συντάξεις: Έρχονται αλλαγές - Ποιους αφορούν και τι θα περιλαμβάνουν
INTIME NEWS
1'

Σημαντικές αλλαγές σχεδιάζονται να εφαρμοστούν στον τρόπο χορήγησης των συντάξεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν κυρίως όσους λαμβάνουν διπλές εθνικές και ανταποδοτικές συντάξεις.

Το σχέδιο προβλέπει την ενοποίηση των συντάξεων σε ένα ενιαίο ποσό, το οποίο θα περιλαμβάνει μία εθνική και μία ανταποδοτική σύνταξη.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αφορούν περισσότερους από 100.000 συνταξιούχους, με το νέο καθεστώς να εφαρμόζεται σταδιακά, ξεκινώντας από τις συντάξεις που εκδόθηκαν μετά το 2017. Παράλληλα, θα επεκταθεί και στις παλαιότερες συντάξεις, ενώ η ενοποίηση θα αποτυπωθεί στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων τους επόμενους μήνες.

Η ενοποίηση των συντάξεων αναμένεται να αφορά διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως αυτούς που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος και χηρείας, καθώς και εκείνους με παράλληλη ασφάλιση που θεμελίωσαν δικαίωμα σε δεύτερη σύνταξη μετά το 2016. Στόχος είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία και να μειωθούν οι πολλαπλές καταβολές, ενοποιώντας τα ποσά που μέχρι τώρα καταβάλλονταν ξεχωριστά.

Ο ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει την εφαρμογή της ενοποίησης από τις νέες συντάξεις που έχουν εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 και θα προχωρήσει σταδιακά και στις παλαιότερες.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η ενιαία σύνταξη θα αποτελείται από ένα ποσό ανταποδοτικής σύνταξης και ένα ποσό εθνικής σύνταξης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η μία από τις δύο εθνικές συντάξεις μπορεί να μετατραπεί σε προσωπική διαφορά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή