Συντάξεις χηρείας: Έρχονται αλλαγές - Τι εξετάζεται για τους δικαιούχους

Ποιες είναι οι αλλαγές που εξετάζονται στις συντάξεις χηρείας 

Συντάξεις χηρείας: Έρχονται αλλαγές - Τι εξετάζεται για τους δικαιούχους
2'

Πιθανές είναι οι αλλαγές για τις συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με το μίνι ασφαλιστικό που προωθείται το φθινόπωρο.

Στο τραπέζι, όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, παραμένει το σενάριο να υπάρξει αναδρομικό κούρεμα για τις συντάξεις χηρείας - στην περίπτωση που μετά την πρώτη τριετία από την ισχύ του «νόμου Κατρούγκαλου» απασχολούνται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

Ένα από τα θέματα που εξετάζονται είναι να μην εφαρμοστεί η μείωση σε όσους εξακολουθούν να απασχολούνται από το 2024 και μετά ώστε να επικρατήσει ισονομία με τους υπόλοιπους συνταξιούχους που εργάζονται και δεν υφίστανται πλέον περικοπή της σύνταξης.

Σήμερα οι συνταξιούχοι χηρείας με παιδιά δεν θεωρούνται μονογονεική οικογένεια με αποτέλεσμα να μην έχουν φορολογικές απαλλαγές και να μη λαμβάνουν επιδόματα ή παροχές με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια όπως οι λοιπές μονογονεικές οικογένειες.

Αδικη μεταχείριση θεωρείται και η περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ με σύνταξη χηρείας από άλλο Ταμείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνταξιούχοι έχουν διπλή περικοπή, καθώς χάνουν άμεσα το προνοιακό κομμάτι της σύνταξης του ΟΓΑ και το 50% της σύνταξης χηρείας μετά την πρώτη τριετία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν με μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα είχαν αν αποποιούνταν εξαρχής τη σύνταξη χηρείας.

Στις αλλαγές που ετοιμάζονται για τις συντάξεις χηρείας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η επαναφορά της διάταξης που προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας παίρνει και δική του σύνταξη, να έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη μικρότερη σύνταξη που θα έχει την περικοπή μετά την 3ετία.
  • Η συγχώνευση των δύο εθνικών συντάξεων σε μία.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή