Πανάκριβο και το ελληνικό παγωτό: Είμαστε τρίτοι στην Ευρώπη στις τιμές

Ακόμα μια θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας, και ενδεικτική του προβλήματος της ακρίβειας, οι τιμές των παγωτών...

Στις τρεις πρώτες χώρες με το υψηλότερο κόστος παραγωγής παγωτού κατατάχθηκε η Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.

Την πρωτιά κατέχει η Αυστρία με μέση τιμή 7,7 ευρώ ανά λίτρο.

Ακολουθούν:

  • Ουγγαρία: 4,8€/ λίτρο
  • Ελλάδα: 3,7€/ λίτρο

Το 2023, η ΕΕ παρήγαγε 3,2 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού. Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός με 612 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο, δεύτερη η Γαλλία και τρίτη η Ιταλία.

H άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών -και κυρίως της ζάχαρης, του κακάο αλλά και του γάλακτος– πιέζει και φέτος προς τα πάνω την τιμή λιανικής.

Συγκεκριμένα, στην αγορά, η τιμή λιανικής ξεκινά φέτος από τα 4 ευρώ το κιλό για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, και φτάνει να ξεπερνά ακόμη και τα 24 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στα ζαχαροπλαστεία οι τιμές φτάνουν στα 15 – 24 € / κιλό. Στα σουπερμάρκετ τα ιδιωτικής ετικέτας κυμαίνονται από 4€/ κιλό και οι γνωστές εταιρίες στα 10-17€/ κιλό.

Πάντως, το φθηνότερο παγωτό συναντάται, βάσει της Eurostat, σε:

  • Γερμανία: 1,8€ / λίτρο
  • Λιθουανία: 1,9€/ λίτρο
  • Τσεχία: 2€/ λίτρο

Οι μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, όπως είναι η σοκολάτα και ζάχαρη φέρνουν αύξηση και στο παγωτό. Μάλιστα, πολλοί που αφήνονται στην «ένοχη» απόλαυση του παγωτού έχουν προβληματιστεί, καθώς η τιμή της μίας μπάλας φαίνεται να φτάνει ακόμη και τα 4 ευρώ, όταν το 2023 είχε ανώτατη τιμή τα 3 ευρώ.

Να σημειωθεί πως η ίδια εικόνα με τις αυξήσεις, επικρατεί και στα συσκευασμένα παγωτά.