Φορολογικά έσοδα: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος – Κουμπαράς 440 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΘ

Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 2,31 δις ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024

Φορολογικά έσοδα: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος – Κουμπαράς 440 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΘ
2'

Με φορολογικά έσοδα που είναι αισθητά μεγαλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πάει στη ΔΕΘ με κουμπαρά 440.000 εκατ. ευρώ.

Το αρχικό σχέδιο είναι να μοιραστούν τα χρήματα αυτά πρώτα στους πυρόπληκτους και τους συνταξιούχους, που έχουν θιγεί από την προσωπική διαφορά και μετά στις υπόλοιπες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Ο στόχος των φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με την «Απογευματινή» υπερκαλύφθηκε και μέχρι στιγμής και το πρωτογενές πλεόνασμα κι από 2,1% που είχε υπολογιστεί διαμορφώθηκε περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ. Για τη χρηματοδότηση όμως των νέων παροχών θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ταβάνι αύξησης δαπανών, που έχει θέσει η Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα σε ό, τι αφορά στο ΑΕΠ, το οποίο το 2025 αυξάνεται στο 3%.

Μέχρι στιγμής έχει υπολογιστεί περίπου 1 δις ως αποθεματικό έκτακτων κρίσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων κατά 8 δις ευρώ αποπληρώνοντας πιο γρήγορα τη δόση προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος σε απόλυτα μεγέθη.

Πέρα από την απόδοση χρημάτων σε συνταξιούχους, λόγω της προσωπικής διαφοράς, υπάρχει ως σενάριο η δυνατότητα ενίσχυσης και άλλων ευάλωτων ομάδων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και η μείωση φορολογικών βαρών και φορολογικών εισφορών.

Εξοπλιστικά, κλιματική αλλαγή και κάλυψη της δαπάνης από την πανώλη

Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 2,31 δις ευρώ έναντι του στόχου για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 αναμένεται να καλύψουν όμως και υποχρεώσεις ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα και έργα και υπηρεσίες που αφορούν στην κλιματική αλλαγή. Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το θέμα της πανώλης.

Οι πρώτες αποφάσεις θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ ενώ ήδη το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τις επόμενες κινήσεις, αφού μετά τον Νοέμβρη αρχίζει η συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή