Συντάξεις: Με τρεις ευνοϊκές διατάξεις κλειδώνουν οι ένστολοι μεγαλύτερες απολαβές

Οι ένστολοι που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη λόγω μεγαλύτερου χρόνου εργασίας 

Ένστολοι
default
EUROKINISSI
2'

Τη δυνατότητα να εργάζονται περισσότερα χρόνια αντί να αποστρατεύονται γρήγορα με χαμηλότερο βαθμό και να παίρνουν μειωμένες συντάξεις, θα έχουν στο εξής οι ένστολοι, που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι απόστρατοι περιμένουν αναδρομικά στην κύρια σύνταξη από τη μείωση των κρατήσεων. Ταυτόχρονα διεκδικούν αποκατάσταση αδικιών στην προσωπική διαφορά, στα ποσοστά αναπλήρωσης και στον συντάξιμο μισθό για την αυτεπάγγελτη αποστρατεία με 35 έτη.

Οι τρεις ρυθμίσεις-«κλειδιά» που αυξάνουν τις συντάξεις των ενστόλων είναι:

• Η επέκταση της λεγόμενης μάχιμης 5ετίας σε όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ανεξάρτητα από την υπηρεσία στην οποία υπάγονται

• Η παράταση των ηλικιών παραμονής στην ενεργό υπηρεσία κατά 1 ή 2 έτη.

• Η δυνατότητα αποχώρησης με 40ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους συμπληρώνουν 24,5 έτη μετά το 2015, ενώ για τους παλαιότερους, που έχουν την 24,5 έτη ως το 2014, η έξοδος χωρίς όριο ηλικίας γίνεται με έως 30,5 έτη ασφάλισης.

Πόσο θα πάρουν παραπάνω οι ένστολοι μετά από αυτές τις ρυθμίσεις

Οι τρεις αυτές διατάξεις οδηγούν σε αυξήσεις συντάξεων που ξεπερνούν και τα 150 ευρώ τον μήνα.

Με τις νέες ρυθμίσεις για την αποστρατεία, με τον νόμο 4915/22 αλλά στην πράξη ο πρώτος χρόνος εφαρμογής τους ήταν το 2023, οι ηλικίες αποχώρησης παρατάθηκαν ως και 2 έτη.

Επρόκειτο για αίτημα των στρατιωτικών προκειμένου έτσι να κερδίσουν επιπλέον βαθμό και μισθό, παραπάνω συντάξιμο χρόνο, μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης και υψηλότερη σύνταξη. Οι στρατιωτικοί αποχωρούν πάντα με τον επόμενο βαθμό από αυτόν που κατέχουν και η σύνταξή τους υπολογίζεται με τις αποδοχές του επόμενου βαθμού.

Για παράδειγμα αν ένας αξιωματικός αποχωρούσε το 2023, έχοντας συμπληρώσει το παλιό όριο ηλικίας για την αποστρατεία του (π.χ. 61ο έτος) με 35ετία, με την παράταση κατά έναν χρόνο στο 62ο έτος θα αποχωρήσει το 2024 και θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη, γιατί θα υπολογιστεί με 36 έτη και υψηλότερο μισθό.

Με τις νέες ρυθμίσεις οι στρατιωτικοί κερδίζουν την παραμονή ή την προαγωγή σε υψηλότερο βαθμό και συνταξιοδοτούνται με υψηλότερη σύνταξη.

Περισσότερο ωφελημένοι βγαίνουν οι παλαιοί μέχρι το 1990 ασφαλισμένοι στρατιωτικοί: πρώτον διότι έχουν ήδη εξασφαλίσει τα απαιτούμενα έτη για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας και δεύτερον, επειδή μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να παραμείνουν για επιπλέον χρόνο στην ενεργό υπηρεσία και να αποχωρήσουν με 35ετία και νέο ηλικιακό όριο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή