Φέτα: Η «βασίλισσα» των ελληνικών τυριών φέρνει στα ταμεία 1 δις ευρώ

Θεαματική είναι η αύξηση των εσόδων από τη φέτα - Παραμένει πρωταγωνίστρια στο ελληνικό τραπέζι αλλά πάει να κατακτήσει και τις ξένες αγορές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, Παύλο Σατολιά 
EUROKINISSI

Αυξημένες παρουσιάζονται οι εξαγωγές φέτας τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερες χώρες να ανοίγουν την αγορά τους για να υποδεχτούν τη «βασίλισσα» των ελληνικών τυριών.

«Περίπου το 65% της ετήσιας παραγόμενης φέτας στη χώρα προορίζεται πλέον σε εξαγωγές», ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και υπεύθυνος του συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς.

«Στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα, η φέτα συνεισέφερε στη χώρα μας 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Μιλάμε για ένα δυναμικό προϊόν που συνεχώς αναπτύσσεται, δίνοντας προοπτική και στον παραγωγό αλλά και στη μεταποίηση στη χώρα μας. Είναι ο «λευκός χρυσός» της χώρας», ανέφερε μιλώντας στο Μέγκα μεταξύ άλλων ο Παύλος Σατολιάς.

«Πρέπει να το προστατεύομε από νοθείες, από παραπλανήσεις. Είναι ένα πάγιο πρόβλημα, η φέτα πρέπει να είναι η αυθεντική. Ο δρόμος είναι ένας. Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα λειτουργεί αποτρεπτικά. Δεν μπορεί να παίζει κανένας με τη χώρα μας. Μια τέτοια χαλαρή πολιτική έφερε στη χώρα μας την πανώλη. Οι εισαγωγές που δεν ήρθαν με τις προοπτικές και με το υγειονομικό πρωτόκολλο που άλλες σοβαρές χώρες το κάνουν», ανέφερε ο κ. Σατολιάς.

Φέτα κατ' όνομα αλλά όχι με την ίδια χάρη

«Δεν είναι δυνατόν φέτα ίδιας ποιότητας και παραγωγής στη χώρα μας να είναι πιο φθηνή στο εξωτερικό. Αυτές που λένε φέτες φθηνότερες στο εξωτερικό, είναι φέτες σε εισαγωγικά, με άλλο τρόπο παραγωγής που δεν είναι κάτω από το πλαίσιο του ΠΟΠ», είπε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των παραπλανητικών ονομασιών, που βαφτίζουν φέτα, κίτρινα τυριά ή τυριά δίχως την αναλογία αιγοπρόβειου γάλακτος που προβλέπεται από τον κοινοτικό κανονισμό.

«Είναι πραγματικά υψηλό το κόστος της φέτας και η τιμή της λιανικής σήμερα γιατί υπάρχει και μεγάλο κόστος παραγωγής. Αν δεν στηριχτούν όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας, δε θα έχουμε παραγόμενο προϊόν», καταλήγει.

Τα άλλα προστατευόμενα τυριά

Η Ελλάδα έχει και άλλα προστατευόμενα τυριά στον κατάλογο των ΠΟΠ της αλλά πρωταγωνίστρια σε όλα τα επίπεδα είναι η φέτα σε ό, τι αφορά στην κατανάλωση, στην αναγνωρισιμότητα, στις εξαγωγές.

Τα ελληνικά τυριά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ΠΟΠ είναι κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα και λιγότερο από αγελαδινό. Στον κατάλογο των ΠΟΠ περιλαμβάνονται: το ανεβατό, το γαλοτύρι, οι γραβιέρες Αγράφων, Κρήτης και Νάξου, το καλαθάκι Λήμνου, ένα ιδιαίτερο τυρί που ωριμάζει σε καλάθι, το κασέρι, το κατίκι Δομοκού, η κεφαλογραβιέρα, η κοπανιστή, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το μανούρι, το Μετσοβόνε, που θεωρείται από τα πιο ακριβά τυριά και σήμα κατατεθέν του Μετσόβου, ο μπάτζος, ένα βορειοελλαδίτικο τυρί, το ξύγαλο Σητείας, η ξυνομυζήθρα Κρήτης, που συνοδεύει το κρητικό τραπέζι, το πηχτόγαλο Χανίων, το Σαν Μιχάλη, που είθισται στις Κυκλάδες, η Σφέλα, που τρώγεται στην Πελοπόννησο, η φορμαέλλα Αράχωβας, που είναι σήμα κατατεθέν του Παρνασσού.

Σχετικές ειδήσεις