Ενέργεια: Ξεκινούν προγράμματα για την εξοικονόμηση – Στόχος να ενταχθούν 5.000 ευάλωτοι

Η μέση επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση εκτιμάται κοντά 12.500 ευρώ – Θα διευκολυνθούν και ευάλωτα νοικοκυριά, που δίσταζαν ή δεν μπορούσαν να μπουν σε προγράμματα όπως το Εξοικονομώ λόγω έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης 

Ενέργεια
PIXABAY
3'

Αλλαγές και βελτιώσεις στο «Εξοικονομώ» ώστε να ενταχθούν και ευάλωτα νοικοκυριά, που δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε προηγούμενα ενεργειακά προγράμματα φέρνει το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ενώ αναμένεται να στηρίξει και με άλλες δυο δράσεις την ενεργειακή αναβάθμιση ή την ενεργειακή αυτονομία των κατοικιών.

Ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι διττός: Αφενός η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, καθώς υπάρχουν πολλά σπίτια κλειστά, διότι οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν ούτε να τα πουλήσουν ούτε τα ενοικιάσουν, διότι έχουν ενεργειακά προβλήματα, αφετέρου να προχωρήσει η χώρα μας στους στόχους, που επιβάλλει η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. για εξηλεκτρισμό.

Τι αλλάζει με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου και η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σταδιακό τερματισμό των καυστήρων πετρελαίου επιβάλλει αλλαγές σε παλαιές και νέες πολυκατοικίες αλλά ακόμη και στις μονοκατοικίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να καταστήσει υποχρεωτικό τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης ως το 2029, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει γενικότερες αλλαγές στην αγορά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real» το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να δοθεί το πράσινο φως για την ένταξη τουλάχιστον 5.000 ευάλωτων νοικοκυριών στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που θα έχει προίκα περίπου 60 εκατ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στον τελευταίο κύκλο του «Εξοικονομώ» για ευάλωτα νοικοκυριά το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώθηκε στο 75% εφόσον υπήρξε ιδιοκατοίκηση από το άτομο, που έκανε την αίτηση και στο 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε άλλο άτομο ή ενοικίασης.

Όμως, είτε λόγω έλλειψης χρημάτων των ευάλωτων νοικοκυριών είτε λόγω απροθυμίας των τραπεζών για δανεισμό χωρίς κραταιές εγγυήσεις, λίγοι κατάφεραν να ενταχθούν. Όσοι πάντως είχαν υποβάλλει αιτήσεις για τον α' και τον β' κύκλο του προγράμματος δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στον γ' κύκλο.

Οι αντλίες θερμότητας θα κατακλύσουν την αγορά

Το άλλο μέτρο στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση, για την βελτίωση των μεγεθών εξηλεκτρισμού είναι η εκτεταμένη χρήση των αντλιών θερμότητας. Το κόστος τους παραμένει υψηλό και η τελική απόδοσή τους εξαρτάται από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ή αντίστοιχα του πετρελαίου. Ωστόσο, είναι ένα αποδοτικό ενεργειακό σύστημα που μεταφέρει τη θερμότητα του αέρα του περιβάλλοντος στην οικία μέσω υδραυλικού συστήματος νερού, όπως ενδοδαπέδια θέρμανση και σώματα καλοριφέρ κ.ά.

Εκτιμάται ότι το 17% των κτιρίων κατοικίας στην Ελλάδα θα καλύπτει τις θερμικές του ανάγκες με αντλίες, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 91% μέχρι το 2050. Η Ε.Ε. προωθεί συστηματικά τη μετάβαση προς τις αντλίες θερμότητας, θέτοντας σαφή όρια για το τέλος των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2040.

Στο νέο «Εξοικονομώ» που αναμένεται ν΄ανακοινωθεί μέσα στο φθινόπωρο το σημαντικό είναι πως δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Θα υπάρξει ωστόσο μοριοδότηση για ευπαθείς ομάδες, όπως ΑμεΑ και πολύτεκνοι (οι τρίτεκνοι αναμένεται να εξισωθούν) ενώ θα φέρει σύστημα με τις βαθμοημέρες που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης. Προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα η κυβέρνηση σχεδιάζει και την εμπλοκή ενεργειακών υπηρεσιών, οι οποίες θα διευκολύνουν τη χρηματοδότηση ώστε οι ιδιοκτήτες, που δυσκολεύονται με τις τράπεζες να μπορούν να αποπληρώσουν σταδιακά το κόστος επένδυσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή