Εφορία: «Κουρεύει» στο μισό τα πρόστιμα- Ποιοι μπορούν να μπουν σε ρύθμιση

Πρόστιμα με έκπτωση κατά 50% για όσους ομολογούν παραβάσεις ή δεν αμφισβητούν τον έλεγχο της ΑΑΔΕ  

ΑΑΔΕ
EUROKINISSI
2'

Μειωμένα πρόστιμα από 25% έως και 50% μπορούν να εξασφαλίσουν φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις από την 1η Οκτωβρίου εφόσον αποδεχτούν τα αποτελέσματα των ελέγχων της Εφορίας ή ομολογήσουν φοροδιαφυγή με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι εκπτώσεις θα υπολογίζονται επί των προστίμων για μη υποβολή δηλώσεων ή για υποβολή ανακριβών δηλώσεων, στο πλαίσιο της νέας μόνιμης διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η έκπτωση στα πρόστιμα εξαρτάται από το ποιο στάδιο γίνεται η αποδοχή των ευρημάτων του ελέγχου. Εάν η ομολογία των παραβάσεων γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου η έκπτωση θα είναι στο 50%. Αντίθετα, εάν συμβεί λίγο προτού εκδικαστεί η υπόθεση στο διοικητικό δικαστήριο θα πέφτει στο 25%.

Τα πρόστιμα για τους φοροδιαφεύγοντες επιβάλλονται σε ποσοστό 10% έως 50% επί των φόρων που προκύπτουν από τις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις ή επί διαφορών του φόρου. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου και μέσω της πλατφόρμας γίνεται η αίτηση αποδοχής του ελέγχου.

Υποθέσεις που εκκρεμούν και καταλογισμοί

Στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν πως από τον Νοέμβριο του 2020 κατατέθηκαν στην επιτροπή περίπου 5.500 υποθέσεις στις οποίες το συνολικό ποσό, που έχει καταλογιστεί από τις εφορίες άγγιζε το 1 δις ευρώ. Οι προτάσεις συμβιβασμού της επιτροπής αφορούν περίπου τα 650 εκατ. ευρώ.

Σε ό, τι αφορά στα πρόστιμα μετά τη μείωσή τους το 25% θα πρέπει να καταβληθεί σε διάστημα εντός τριών ημερών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο της οφειλής όμως θα πρέπει να εξοφληθεί μέσα σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με πάγια ρύθμιση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή