Επιδόματα: Ποια θα χορηγούνται υποχρεωτικά μέσω προπληρωμένης κάρτας

Ορισμένα επιδόματα πιθανόν να ξεκινήσει η διαδικασία να χορηγούνται μέσω προπληρωμένης κάρτας ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο 2024 
PIXABAY

Τα επιδόματα γέννησης, τέκνων, αναδοχής πολύ σύντομα αναμένεται να χορηγούνται μέσω προπληρωμένης κάρτας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση θα μπορούν να πάρουν σε μετρητά μόνο το 50% του επιδόματος ενώ το άλλο μισό θα δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών δηλαδή μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Το έργο θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης στο μέτρο «Δράση για την Προστασία του Συστήματος Κοινωνικών Παροχών από Αθέμιτες Πρακτικές». Ο προϋπολογισμός του είναι 10,3 εκατ. ευρώ και θα επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα των μητρώων ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ και τραπεζών.

Ειδικότερα, στην προπληρωμένη κάρτα αναμένεται να ενταχθούν τα επιδόματα ανεργίας, γέννησης, τέκνων, αναδοχής καθώς και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ποια επιδόματα μένουν προς το παρόν εκτός προπληρωμένης κάρτας

Αντίθετα, προς το παρόν εκτός προπληρωμένης κάρτας θα παραμείνουν τα επιδόματα και οι παροχές λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαθεσιμότητας, στέγασης, κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, το επίδομα οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ομογενών προσφύγων, τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφαλίστου υπερήλικα, στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η κάρτα θα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και οι ωφελούμενοι επιδομάτων διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών. Οι δικαιούχοι της προπληρωμένης κάρτας θα μπορούν να συμμετάσχουν σε κληρώσεις, λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης που θα διεξάγουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι αρμόδιοι φορείς. Αν για παράδειγμα λαμβάνει κάποιος επίδομα ανεργίας 500 ευρώ από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως 250 ευρώ και τα υπόλοιπα να τα δαπανήσει μέσω της κάρτας.

Σχετικές ειδήσεις