Ηράκλειο: Το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου διεκδικεί ο δήμος από την ΕΤΑΔ

Αίτημα για να παραχωρηθεί προς χρήση το πρώην Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης κατέθεσε και επίσημα προς την ΕΤΑΔ, ο δήμαρχος της πόλης, Αλέξης Καλοκαιρινός
PIXABAY

Την παραχώρηση της χρήσης του πρώην Ειρηνοδικείου Ηρακλείου Κρήτης, που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δικαιοσύνης και Έβανς, διεκδικεί ο δήμος Ηρακλείου, με επιστολή που κατέθεσε επίσημα ο δήμαρχος της πόλης, Αλέξης Καλοκαιρινός προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Πρόκειται για ένα αίτημα που είχε τεθεί από τον δήμαρχο Ηρακλείου Κρήτης και κατά τη συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει στις 12 Ιουνίου στην Αθήνα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου.

Πρόκειται για ένα κτήριο εμβληματικό για την πόλη και ο δήμος Ηρακλείου είχε καταθέσει αίτημα παραχώρησης του κτιρίου του πρώην Ειρηνοδικείου και το 2016.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρει τις παρεμβάσεις του Δήμου σε μια σειρά κτιρίων με στόχο τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής, ανθρώπινης, ασφαλούς εικόνας του κέντρου της πόλης που δίνουν νέα πνοή στις τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα υπενθυμίζει τη συμβολή του Δήμου στον περιορισμό των εξόδων του Δημοσίου, με την παραχώρηση δημοτικών ακινήτων για την στέγαση διαφόρων υπηρεσιών (Αστυνομικό Μέγαρο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Στάδιο Ελευθερίας, Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, κ.α.).

Παράλληλα, στην επιστολή του κάνει αναφορά στο ιστορικό του κτιρίου του πρώην Ειρηνοδικείου, καθώς και στον στόχο της Δημοτικής Αρχής που είναι η στέγαση του τμήματος εφημερίδων και περιοδικών τη Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο ισόγειο και υπηρεσιών του Δήμου, που σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα ή/και παραχωρημένα ακίνητα, στους ορόφους.

Ζητά να μεταφερθεί η Βικελαία βιβλιοθήκη στο παλαιό Ειρηνοδικείο

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος Ηρακλείου ζητά να αναδειχτεί και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας στην ενότητα του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος (μαζί με τα κτίρια της Περιφέρειας Κρήτης και των Δικαστηρίων), να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του δήμου προς τους πολίτες. Κυρίως όμως να βρει στέγη το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία αποτελεί κόσμημα για τα βιβλία του για την πόλη.

«Αυτό το δημόσιο κτίριο, το οποίο δεν χρησιμοποιείται, έχει εγκαταλειφθεί και χρήζει άμεσης συντήρησης», ανέφερε σε δηλώσεις του δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης. «Ο δήμος Ηρακλείου, με τα έμπειρα και εξειδικευμένα, στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, στελέχη του, μπορεί και θέλει να συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου της πόλης. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει την εμπειρία ώστε το κτίριο να αποκατασταθεί και να αποδοθεί με ασφάλεια στους Δημότες».

Σχετικές ειδήσεις