Επιδόματα: Το 50% θα χορηγείται υποχρεωτικά με προπληρωμένη κάρτα

Αρχίζουν ίσως κι από τον Οκτώβριο 2024 οι ηλεκτρονικές πληρωμές κυρίως για οικογενειακά επιδόματα

Πλαστικό χρήμα
PIXABAY
2'

Με προπληρωμένη κάρτα πιθανόν και εντός του Οκτωβρίου 2024 αναμένεται να καταβληθούν τα επιδόματα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Στην προπληρωμένη κάρτα αναμένεται να ενταχθούν άμεσα τα επιδόματα ανεργίας, γέννησης, τέκνων, αναδοχής καθώς και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η κάρτα θα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Οι ωφελούμενοι επιδομάτων πρέπει να διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών. Οι δικαιούχοι της προπληρωμένης κάρτας θα μπορούν να συμμετάσχουν σε κληρώσεις, λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης που θα διεξάγουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι αρμόδιοι φορείς.

Το έργο πρόκειται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης στο μέτρο «Δράση για την Προστασία του Συστήματος Κοινωνικών Παροχών από Αθέμιτες Πρακτικές». Ο προϋπολογισμός του είναι 10,3 εκατ. ευρώ, διότι επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα των μητρώων ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ και τραπεζών.

Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση θα μπορούν να πάρουν τοις μετρητοίς μόνο το 50% του επιδόματος ενώ το άλλο μισό θα δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών δηλαδή μέσω προπληρωμένης κάρτας. Αν παίρνει λ.χ. κάποιος επίδομα ανεργίας 500 ευρώ από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως 250 ευρώ και τα υπόλοιπα να τα δαπανήσει μέσω της κάρτας.

Αντίθετα, εκτός προπληρωμένης κάρτας θα παραμείνουν προς το παρόν, τα επιδόματα και οι παροχές λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαθεσιμότητας, στέγασης, κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, το επίδομα οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ομογενών προσφύγων, τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα και στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή