Αττική: Μέτρα για καμένα σπίτια και επιχειρήσεις – Πως θα  ξαναπρασινίσει ο τόπος

Άνοιξε η πλατφόρμα δηλώσεων για καμένες κατοικίες και επιχειρήσεις – Οι περισσότερες ζημιές είναι στην Πεντέλη – Θα γίνουν τεχνητές αναδασώσεις – Τι προβλέπεται για τους αγρότες

Φωτιά Αττική
Eurokinissi
3'

Ανοιχτή θα παραμείνει ως τις 4 Σεπτεμβρίου 2024 η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων ανθρώπων κι επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την καταστροφική φωτιά, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής.

Σε πρώτη φάση στους 9 δήμους που επλήγησαν από την φωτιά έχουν γίνει 312 αυτοψίες και έχουν κριθεί 57 κατοικίες κόκκινες (ακατάλληλες για χρήση) και 97 κίτρινες (προσωρινά ακατάλληλες).

Το πρόγραμμα αρωγής αφορά κατοικίες, επιχειρήσεις και γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, που έχουν πληγεί στους δήμους Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Πεντέλης στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και στους δήμους Μαραθώνα, Διονύσου, Ωρωπού, Ραφήνας – Πικερμίου και Παλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Τα ποσά, που πρόκειται να διατεθούν είναι εξαρτώνται από το μέγεθος της ζημιάς:

  • Κόκκινα κτήρια: ποσά έως 10.000 ευρώ.
  • Κίτρινα κτήρια: ποσά έως 5.000 ευρώ.
  • Επιχειρήσεις: Αγροτικές και μικρομεσαίες 2.000 έως 4.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα
  • Επιχειρήσεις: Ανώτατο όριο επιχορήγησης ύψους έως 500.000 ευρώ.
  • Κτήρια: Ανώτατο όριο για τους ιδιοκτήτες κτηρίων έως 150.000 ευρώ.
  • Νοικοκυριά: Λαμβάνουν 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες. Το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας (π.χ. πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κ.ά.) και φτάνει έως τα 6.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα της στεγαστικής συνδρομής για τα νοικοκυριά

Χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή έως 80% και άτοκο δάνειο 20% με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η στεγαστική συνδρομή μπορεί να φτάσει έως και τα 150.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα της αρωγής για τους αγρότες

Η αρχική αίτηση υποβάλλεται από τους αγρότες στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ. Εκτιμήσεις και αυτοψίες γίνονται από Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας. Η κρατική αρωγή για τους αγρότες καλύπτει έξοδα για κατεστραμμένο εξοπλισμό, μηχανήματα, εμπορεύματα κ.ά. μαζί με τις δηλώσεις για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Ποιες υποχρεώσεις αναστέλλονται, τι προβλέπεται;

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπονται τα εξής:

Εφορία: Αναστολή καταβολής υποχρεώσεων για 6 μήνες

ΕΝΦΙΑ: Τριετής απαλλαγή από την υποχρέωση του ΕΝΦΙΑ.

Επιχειρήσεις: Αναστολή συμβάσεων εργασίας και επιδότηση στους εργαζόμενους με το ποσό των 534 ευρώ

Πλειστηριασμοί: Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

Ακίνητα: Μηναία επιδότηση από 300 έως 500 ευρώ 2 ετών για τους ιδιοκτήτες και 6 μηνών για τους ενοικιαστές

Τεχνητές αναδασώσεις: Πρόγραμμα «Πρασινίζω τον Κήπο μου – Πρασινίζω την Πεντέλη», σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με 22.500 φυτά από τα δημόσια φυτώρια Αμυγδαλέζας Αττικής και Αλίαρτου Βοιωτίας για τεχνητές αναδασώσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως χειρότερη είναι η κατάσταση στην Πεντέλη.

Οι δήμοι που δικαιούνται να μπουν στο πρόγραμμα για τις τεχνητές αναδασώσεις είναι: Βριλήσσια, Πεντέλη, Χαλάνδρι, Διόνυσος, Μαραθώνας, Παλλήνη, Ραφήνα – Πικέρμι και Ωρωπός. Τα φυτά που προβλέπονται είναι ακακίες, σπάρτα, κουτσουπιές, κυπαρίσσια κ.ά.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή