Λιπάσματα: Με ψηφιακές ετικέτες για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες

Οι νέες ψηφιακές ετικέτες για τα λιπάσματα πρόκειται να έχουν περισσότερες πληροφορίες για κάθε προϊόν και θα κοστίζουν λιγότερο
PIXABAY

Ξεχάστε τα λιπάσματα και γενικά τα αγροτικά εφόδια με τα μεγάλα κι εντυπωσιακά γράμματα. Πλέον οι ετικέτες πρόκειται να γίνουν ψηφιακές και να βλέπετε τις πληροφορίες με το κινητό σας τηλέφωνο. Το σίγουρο είναι πως θα μπορούν γεωπόνοι και αγρότες να έχουν καλύτερη πληροφόρηση για τα αγροτικά εφόδια, σύμφωνα με τον νέο κοινοτικό κανονισμό.

Οι ψηφιακές ετικέτες θα μπορούν να σκανάρονται με κωδικό QR. Η ψηφιακή επισήμανση, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, χρησιμοποιείται ήδη για ορισμένα προϊόντα με χημικές ουσίες. Η απλούστευση των όρων σήμανσης αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος για τις επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τον χώρο των αγροτικών εφοδίων.

Το μέσο κόστος από τις ετικέτες αναμένεται να μειωθεί κατά 4.500 ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ μπορεί να φτάσει κατά περίπτωση ακόμη και τα 57.000 ευρώ για μία μεγάλη επιχείρηση. Το θέμα είναι αν αυτή η διαφορά τελικά θα είναι υπέρ και των αγροτών, που διαμαρτύρονται συχνά για το κόστος λίπανσης.

Η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί και μένει το νομικό κείμενο αφενός να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ν’ αρχίσει η εφαρμογή του τρεις μέρες αργότερα.

Οι ψηφιακές ετικέτες πρόκειται να έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 ετών. Με τις νέες ψηφιακές ετικέτες αναμένεται να περιοριστεί η γραφειοκρατία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σχετικές ειδήσεις