Έρχονται αυξήσεις για τους συνταξιούχους - Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Πακέτο ενισχύσεων θα δουν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι ως τις αρχές του 2025 – Όλα όσα αναμένεται να αλλάξουν το επόμενο διάστημα λόγω επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση τον δείκτη μισθών - Ποιοι ευνοούνται 

Συνταξιούχοι
PIXABAY
2'

Αλλαγές και ενίσχυση των αποδοχών των συνταξιούχων φέρνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει του δείκτη μισθών. Οι συντάξεις αναμένεται να συνδεθούν, όχι με τον πληθωρισμό, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει πως οι συνταξιούχοι δεν θα δουν θεαματική άνοδο στα εισοδήματά τους αλλά θα υπάρξει μία μικρή βελτίωση.

Σύμφωνα με την «Απογευματινή», η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο μεταρρυθμίσεων υπέρ των συνταξιούχων, που θα αποδοθεί κατά κύριο λόγο σε χαμηλοσυνταξιούχους το επόμενο διάστημα κυρίως από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τις αρχές του 2025.

Πληθωρισμός: Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα συμβούν το 2025 και αφορούν και τη βασική/εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική, η οποία εξαρτάται από τα χρόνια, τις εισφορές κ.ά. Η εθνική σύνταξη, που είναι η βασική σύνταξη αναμένεται ν΄ αυξηθεί στα όρια του πληθωρισμού κοντά στα 2,5%. Έτσι οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν, καθώς από τα 426,17 ευρώ η σύνταξή τους θα ανέβει στα 436,82 ευρώ.

Δείκτης Μισθών: Οι αυξήσεις στις συντάξεις εφεξής, όμως, δεν θα διαμορφώνονται με βάση τον πληθωρισμό αλλά με βάση τον δείκτη μισθών. Αυτό σημαίνει ότι αν ο δείκτης μισθών ανέβει στο 3,5% τότε θα αυξηθεί και η ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.

Επιταγές ακρίβειας: Αφορά συντάξεις έως 700 ευρώ και εισόδημα, που δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ τον χρόνο. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως θα κάνει διανομή ποσών λίγο πριν τα Χριστούγεννα κυρίως σε συνταξιούχους που θίγονται λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά και σε χαμηλοσυνταξιούχους. Τα ποσά αναμένεται να είναι κλιμακωτά, 100, 200 και 300 ευρώ. Δικαιούχοι αναμένεται να είναι και ΑμΕΑ και ανασφάλιστοι υπερήλικες, που παίρνουν ένα χαμηλό επίδομα.

Προσωπική διαφορά: Το επίδομα προσωπικής διαφοράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να κλείσει εδώ αλλά να υπάρξει τουλάχιστον μία σημαντική διευθέτηση, που αφορά περίπου 770.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν θιγεί από την προσωπική διαφορά. Το επίδομα λόγω προσωπικής διαφοράς, παρότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να είναι της τάξης των 100, 150 και 200 ευρώ.

Εισφορά Αλληλεγγύης: Οι αλλαγές θα αφορούν κύριες και επικουρικές συντάξεις και έχει ήδη συζητηθεί να υπάρξουν μειώσεις στην εισφορά. Σήμερα η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) επιβάλλεται σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ και 300 ευρώ σε ό, τι αφορά στις επικουρικές. Εφόσον τελικά γίνει η αλλαγή αυτή τότε αναμένεται να ωφεληθούν οι συνταξιούχοι κατά 50 έως 150 ευρώ, λόγω της αλλαγής του συντελεστή παρακράτησης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή