Ρεύμα: Ποια τιμολόγια χάνουν την επιδότηση

Νέο άλμα στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος

«Ανάσα» για χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές αποτελεί η επιδότηση που θα λάβουν στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου.

Δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης είναι όλοι όσοι έχουν πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι που μένουν «εκτός», μετά την υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ για τα μεικτά προγράμματα.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση των 1,6 λεπτών/kWh και 5 λεπτών/kWh για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), αφορά τους καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον η μηνιαία κατανάλωση δεν ξεπεράσει τις 500 kWh.

Ωστόσο η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια προβλέπει πως τα λεγόμενα μεικτά κίτρινα τιμολόγια, δηλαδή όσα συνδυάζουν μια περίοδο μερικών μηνών με σταθερή χρέωση και στη συνέχεια κυμαινόμενη, δεν θα λάβουν την επιδότηση, αν η τελική τιμή τους είναι μικρότερη από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ποια είναι τα μεικτά τιμολόγια

Μεικτά λέγονται τα «κίτρινα» τιμολόγια που συνδυάζουν ορισμένους μήνες σταθερής χρέωσης (έως 5 μήνες) και κυμαινόμενη χρέωση στη συνέχεια.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η εξαίρεση αφορά τα μεικτά προγράμματα που έχουν τελική τιμή μικρότερη από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έπειτα από τις τυχόν εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές.

Πιθανή μια επιδότηση και τον Σεπτέμβριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου επιδοτήσεων στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών, όπως έγινε με τους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ανακοίνωση των νέων τιμών ρεύματος για τον Σεπτέμβριο.

Όπως έχει διευκρινίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η επιδότηση είναι πιθανό να επεκταθεί και μετά τον Αύγουστο, καθώς η δυνατότητα επιβολής του φόρου ισχύει για έως και 3 μήνες, αλλά σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη «ελπίζουμε η αγορά να ομαλοποιηθεί».

Νέο άλμα στις τιμές χονδρικής

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές της ενέργειας στην χονδρική αγορά δεν δείχνουν να σταθεροποιούνται, καθώς μόλις αυτή την εβδομάδα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ξεπέρασε και το ψυχολογικό όριο των 150 ευρώ/MWh.

Συγκεκριμένα η τιμή της μεγαβατώρας στις 21/8 διαμορφώθηκε στα 151,40 ευρώ/MWh, με ημερήσια αύξηση κατά 9,72%. Αντίστοιχα και η ζήτηση είναι αυξημένη στις 192 GWh.