Αυξήσεις έως 150 ευρώ στις συντάξεις στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας - Ποιοι οι δικαιούχοι

Αφορά αιτήσεις για έξοδο από την εργασία στα τέλη 2024 ή αρχές 2025

Ωριμάζουν εντός του έτους οι αλλαγές που θεσπίστηκαν το 2022 με τον νόμο Χατζηδάκη για τα νέα όρια ηλικίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και όσοι, όπως αναφέρει η Απογευματινή, συνταξιοδοτηθούν τέλος του έτους ή στις αρχές του 2025 θα έχουν μεγαλύτερη σύνταξη κατά 100 με 150 ευρώ.

Πρόκειται για τον νόμο που αφορά την επέκταση της μάχιμης πενταετίας, με τον οποίο δόθηκε παράταση για παραμονή στην ενεργό υπηρεσία κατά 1-2 χρόνια, καθώς και η δυνατότητα αποχώρησης με 40ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους συμπλήρωσαν 24,5 έτη μετά το 2015, ενώ για τους παλαιότερους, που έχουν 24,5 έτη έως το 2014, η έξοδος χωρίς όριο ηλικίας γίνεται με 30,5 έτη ασφάλισης.

Τι προβλέπεται για τις συντάξεις

Σύμφωνα με την Απογευματινή, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως εξής:

  • Χωρίς όριο ηλικίας, με συνολική υπηρεσία έως 30,5 έτη, εφόσον μέχρι το 2014 συμπληρώθηκαν 24,5 έτη πραγματικής ασφάλισης.
  • Με ηλικιακό όριο αποστρατείας και συμπληρωμένη 35ετία.
  • Χωρίς όριο ηλικίας, μόλις συμπληρωθούν 40 έτη υπηρεσίας, στα οποία αναγνωρίζεται και ο διπλάσιος χρόνος σε μάχιμες μονάδες.
  • Για τα 24,5 έτη συνυπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, η στρατιωτική θητεία τους κατόπιν εξαγοράς, καθώς και τα έτη σπουδών σε στρατιωτικές σχολές.

Τα νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση

Τα νέα όρια ηλικίας αποστρατείας αφορούν το σύνολο των αξιωματικών και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στο 60ό έτος για συνταγματάρχες, πλοιάρχους, σμηνάρχους (αντί του 58ου)
  • Στο 61ο έτος για ταξίαρχους Στρατού Ξηράς, αρχιπλοιάρχους, ταξίαρχους Πολεμικής Αεροπορίας (αντί του 59ου).
  • Στο 61ο έτος για υποστράτηγους, υποναύαρχους, υποπτέραρχους (αντί του 60ού έτους).
  • Στο 65ο έτος (αντί του 63ου) για τους αξιωματικούς Υγειονομικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, με βαθμό υποστράτηγου, υποναύαρχου, υποπτέραρχου.