Έρχονται νέα αναδρομικά για μισό εκατομμύριο συνταξιούχους

Αναδρομικά έως 4.000 ευρώ θα καταβληθούν σε περίπου 370.000 συνταξιούχους
INTIME NEWS

Το 2025 αναμένεται να φέρει σημαντικά αναδρομικά ποσά για περίπου 500.000 συνταξιούχους, με τις συνολικές επιστροφές να φτάνουν έως και τα 12.500 ευρώ ανά δικαιούχο.

Αναδρομικά έως 4.000 ευρώ θα καταβληθούν σε περίπου 370.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) να αναμένεται εντός του φθινοπώρου. Η θετική αυτή εξέλιξη θα αποκαταστήσει τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι αυτοί.
Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων θα δοθούν σε 200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει επικουρική σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι επιστροφές αυτές προκύπτουν από τις επιπλέον εισφορές που είχαν καταβάλει στα Ταμεία τους, οι οποίες δεν είχαν υπολογιστεί σωστά στον αρχικό υπολογισμό των συντάξεων.
Ο ΕΦΚΑ δεν έχει προχωρήσει στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, γεγονός που οφείλεται στην καθυστέρηση ανάπτυξης του απαραίτητου λογισμικού συστήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από αυτήν που δικαιούνται. Η διαδικασία του επανυπολογισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, με την καταβολή των αναδρομικών να ακολουθεί.

Οι προσαυξήσεις και τα αναδρομικά αναμένεται να καταβληθούν το νέο έτος, μετά τον επανυπολογισμό όλων των επικουρικών συντάξεων που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα, με εισφορές άνω του 6%.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (νόμοι 4387/2016 και 4670/2020), οι επιπλέον εισφορές αυξάνουν τη σύνταξη με συντελεστή 0,075% για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς. Ωστόσο, η διάταξη αυτή εφαρμόστηκε μόνο στις κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, ενώ η εφαρμογή της για τις επικουρικές συντάξεις εκκρεμεί για όσες εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015, όταν και άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού τους.

Η προσαύξηση αυτή μπορεί να φτάσει έως και τα 200 ευρώ ή και περισσότερο, ισοδυναμώντας με μια δεύτερη επικουρική σύνταξη. Ιδιαίτερα ωφελημένοι από αυτή τη ρύθμιση είναι οι συνταξιούχοι που προέρχονται από ταμεία τραπεζών, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να καταθέτουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ, ζητώντας επανυπολογισμό των συντάξεών τους και την καταβολή των αναδρομικών.

Το ζήτημα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έλαβαν τις επικουρικές τους συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού, το οποίο διαχωρίζει την επικουρική σύνταξη σε δύο τμήματα: ένα για τα έτη ασφάλισης έως το 2014 και ένα δεύτερο για τα έτη από το 2015 και μετά. Η προσαύξηση αφορά το τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης έως το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασφαλισμένοι ανήκαν σε ταμεία με εισφορές επικουρικής ασφάλισης άνω του 6%.

Οι συνταξιούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει να κινητοποιούνται, υποβάλλοντας αιτήσεις στον ΕΤΕΑΕΠ με τα στοιχεία τους και την απόφαση απονομής της επικουρικής σύνταξης, ζητώντας τον επανυπολογισμό με βάση τις επιπλέον εισφορές που κατέβαλαν και την απόδοση της αύξησης που δικαιούνται, μαζί με τα αντίστοιχα αναδρομικά.

Οι 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν από την καταβολή των αναδρομικών τους, τα οποία θα φτάσουν έως και τα 4.000 ευρώ με τόκους. Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), που αναμένεται να είναι θετική για τους συνταξιούχους, προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με νομικές πηγές όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η απόφαση αυτή θα δικαιώνει μόνο όσους έχουν καταθέσει προσφυγές.

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων αφορούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι μόνο όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια θα λάβουν τα αναδρομικά, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις. Προβλέπεται, μάλιστα, νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία των πληρωμών, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στον παρατεταμένο δικαστικό αγώνα των συνταξιούχων.