«Ζητήστε τον τρύγο του 2024» - Το κρασί «κερδίζει» από το ρεκόρ ζέστης στα Βαλκάνια
Παραγωγοί υποστηρίζουν πως το κρασί της φετινής σοδειάς θα είναι το καλύτερο
Ο ζεστός καιρός άλλαξε δραστικά τη συγκομιδή σταφυλιών στα Βαλκάνια φέτος, με τους παραγωγούς να τα μαζεύουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Ορισμένες σοδειές θα είναι μικρότερες, αλλά η ποιότητα θα είναι καλύτερη, είπαν οι παραγωγοί.
Στην ανατολική περιοχή Ilok της Κροατίας, οι προβολείς των μηχανών συγκομιδής σταφυλιών ανάβουν μέσα στη νύχτα, επειδή τα σταφύλια αρχίζουν να ζυμώνονται πολύ γρήγορα όταν μαζεύονται στη ζέστη της ημέρας.
Η φετινή συγκομιδή θα είναι σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο και θα μπορούσε να είναι έως και 30% μικρότερη λόγω της ζέστης, σύμφωνα με εκπρόσωπο οινοποιείου.
Στο Κοσσυφοπέδιο, η συλλογή ξεκίνησε τον Αύγουστο, επίσης ένα μήνα νωρίτερα από πέρυσι με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να βρουν εσπευσμένα εργάτες, κάτι δύσκολο δεδομένου ότι ο τρύγος ποτέ δεν έχει γίνει τόσο νωρίς.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ένας 60χρονος εργάτης η ποιότητα του κρασιού θα είναι καλύτερη από ποτέ φέτος λόγω της γλυκύτητας, η οποία μετατρέπεται σε αλκοόλ.
«Όταν ψάχνετε για κρασί τα επόμενα χρόνια, ζητήστε τον τρύγο του 2024»
Mε πληροφορίες από Reuters