Συντάξεις: Αυτός είναι ο πίνακας με τις αυξήσεις που σβήνουν την προσωπική διαφορά

Συντάξεις: Οι κατηγορίες συνταξιούχων που μηδενίζουν την προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις συντάξεων

Συντάξεις: Αυτός είναι ο πίνακας με τις αυξήσεις που σβήνουν την προσωπική διαφορά
INTIME NEWS
6'

Καθαρές αυξήσεις θα δουν στους λογαριασμούς τους από τη νέα χρονιά περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ περίπου 650.000 συνταξιούχοι που δεν θα δουν αύξηση θα μείνουν με ένα υπόλοιπο από το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Η κυβέρνηση για αυτούς θα καταβάλει ένα εφάπαξ επίδομα 200 ευρώ και εξετάζεται να λάβουν επιπλέον έξτρα ενίσχυση και ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 700 ευρώ.

Οι παλιοί συνταξιούχοι, αυτοί πριν από το 2016 που έχουν το υπόλοιπο της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» του ποσού, που λαμβάνουν ως συμπλήρωμα σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό που είχαν το 2019 και το 2020, θα δουν την αύξηση στην τσέπη μόνον εφόσον αυτή ξεπεράσει και μηδενίσει την προσωπική διαφορά. Αν, παρά την αύξηση, μείνει υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά, και αυτό το υπόλοιπο είναι πάνω από 10 ευρώ, θα λάβουν ως αντισταθμιστική «αύξηση» το επίδομα προσωπικής διαφοράς, που θα είναι 200 ευρώ, 150 ευρώ και 100 ευρώ, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Με τις αυξήσεις των δύο προηγουμένων ετών (2023 και 2024) και με αυτήν του 2025, θα έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά συνολικά 500.000 συνταξιούχοι.

Από το σύνολο των 1,2 εκατ. συνταξιούχων που «απέκτησαν» τη θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου, περίπου 500.000 θα έχουν καταφέρει να τη μηδενίσουν στο 100% μετά και την αύξηση του 2025, ενώ απομένουν περίπου 650.000 με 680.000 συνταξιούχοι που θα δουν να μηδενίζεται η προσωπική τους διαφορά σταδιακά στα επόμενα έτη.

Στον πίνακα που θα δείτε παρακάτω από το ένθετο του «Ελεύθερου Τύπου» φαίνονται ότι οι συνταξιούχοι από όλα τα Ταμεία το 2022 είχαν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς. Το 2023, με την πρώτη αύξηση συντάξεων, αρκετοί μηδένισαν την προσωπική διαφορά, το 2024, τη μηδένισαν και άλλοι, ενώ από τη νέα χρονιά, με τη νέα αύξηση, η προσωπική διαφορά θα έχει μηδενιστεί από όλους τους συνταξιούχους.

Ο πίνακας είναι αντιπροσωπευτικός για χιλιάδες συνταξιούχους και όπως προκύπτει σε όλες τις περιπτώσεις οι συνταξιούχοι είχαν ποσά προσωπικής διαφοράς που το 2022 έφταναν στα 167 ευρώ και το 2025 είναι μηδενικά!

Το όφελος από την εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς είναι ότι οι συνταξιούχοι βλέπουν τις αυξήσεις που δίδονται να περνούν και στην τσέπη τους και να παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Σύμφωνα με τον πίνακα, κερδισμένοι είναι οι συνταξιούχοι με 31 έτη ασφάλισης και άνω από το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ, τα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και οι απόστρατοι.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από όσους διατηρούν προσωπική διαφορά έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και είναι παλαιοί κατά πλειοψηφία συνταξιούχοι, οι οποίοι, παρότι περιόρισαν ένα μέρος της διαφοράς με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση, εντούτοις έμειναν με υπόλοιπο που το μηδένισαν με τις αυξήσεις. Στην ουσία, οι 500.000 συνταξιούχοι δεν πήραν ολόκληρες τις αυξήσεις του 2023 και του 2024, καθώς θα έπρεπε προηγουμένως να μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά.

Απομένουν άλλοι 650.000 με προσωπική διαφορά, οι οποίοι κατά τον ίδιο τρόπο θα αρχίσουν να βλέπουν αυξήσεις από το 2025 και μέσα σε μια τριετία θα έχει μηδενίσει τη διαφορά και ο τελευταίος συνταξιούχος.

Τι σημαίνει μηδενική προσωπική διαφορά και τι κερδίζει ο συνταξιούχος;

Η προσωπική διαφορά μηδενίζεται με τις αυξήσεις και στις περιπτώσεις αυτές οι συνταξιούχοι παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που είχαν πριν γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους το 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 60 ευρώ σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρει αυξήσεις 60 ευρώ για να την ισοφαρίσει και να αρχίσει να ανεβαίνει η σύνταξη. Με 40 ευρώ αύξηση, η προσωπική διαφορά θα γίνει 20 ευρώ και με άλλα 30 ευρώ αύξηση η προσωπική διαφορά θα μηδενιστεί και θα μείνει καθαρή αύξηση 10 ευρώ στη σύνταξη.

Ποιοι έσβησαν την προσωπική διαφορά και ποιοι κερδίζουν την αύξηση του 2025

Στον αποκαλυπτικό πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», φαίνονται οι κατηγορίες συνταξιούχων που είχαν προσωπική διαφορά το 2022 και τη μηδένισαν σταδιακά με τις αυξήσεις του 2023 και του 2024, ενώ οι συνταξιούχοι που έχουν υπόλοιπο διαφοράς θα το σβήσουν με την αύξηση του 2025.

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς και πόσο

Η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο σχεδιάζει να καταβάλει εφάπαξ επίδομα που θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις επειδή δεν έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς. Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 650.000 με 680.000 συνταξιούχοι, που θα έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς πάνω από 10 ευρώ στην πληρωμή της σύνταξης Νοεμβρίου.

Με βάση τα περσινά κριτήρια, το ποσό της ενίσχυσης εξετάζεται να είναι 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις έως 1.100 ευρώ και 100 ευρώ για συντάξεις έως 1.600 ευρώ. Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο το επίδομα να αυξηθεί έως και 400 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ και να μείνει ίδιο για τις επόμενες κλίμακες.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Οι συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά έως τα 20-30 ευρώ θα πάρουν αυξήσεις από τη νέα χρονιά και θα δουν τη σύνταξή τους να υπερβαίνει το ποσό της παλιάς, αυτής που έπαιρναν πριν τους επανυπολογισμούς και πριν τους φορτωθεί η προσωπική διαφορά.

Ωστόσο, οι συνταξιούχοι που εξακολουθούν να διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά άνω των 200 ευρώ, και προέρχονται κυρίως από υψηλόβαθμες θέσεις και ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου ή από τον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, θα περιμένουν ίσως και πάνω από 3 χρόνια για να δουν την προσωπική διαφορά να μηδενίζεται από τις ετήσιες αυξήσεις.

Οι κατηγορίες συνταξιούχων που μηδενίζουν την προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις συντάξεων

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή